Архитектурният конкурс за центъра на София разбуни гилдията

Проектът на "Никонсулт" спечелил напдреварата за трета зона

Архитектурният конкурс за обновлението на центъра на София разбуни архитектурната гилдия. След обявяването на резултатите с победителите загубилите кандидати не спират да сипят критики срещу условията и избора на журито на конкурса от страна на Столичната община.

В сряда е предвидено да има публично обсъждане на спечелилите проекти за четирите зони в Дома на архитекта. Част от загубилите кандидати обаче решиха да говорят срещу конкурса ден по-рано.

Конкурсът за централната градска част на София е опорочен като организация и процедура, резултатите са непрофесионални и не позволяват осъществяването на необходимите промени, заяви арх. Тодор Булев.

Според него формулировката на конкурса е неясна, не е имало достатъчно публичност, а на участниците е дадена възможност да нарушават Общия устройствен план на София, който има силата на закон, което е недопустимо.

Конкурсът се прави "на парче", не е обвързан с транспортната система, в резултат от него София може да остане единствената столица в света без централен площад, смята арх. Жеко Тилев.

Поводът за критиките му е спечелилият проект за трета зона, който предвижда Градската градина да се слее с градината на двореца, създавайки едно общо зелено пространство. На представения проект от "Никонсулт" визията е впечатляваща и определено грабва окото, смятат участници в публичното обсъждане преди Коледа. В момента пък "централният площад", както го нарича арх. Тилев, е превърнат в един огромен паркинг за автомобили. тях.

Според арх.Тилев обаче така се нарушавала приемствеността в развитието на града, следвана повече от 70 години с различните градоустройствени планове.

В интерес на истината в началото на миналия век Градската градина и дворецът са били свързани в едно общо пространство.

Срам за София е, че само седем колектива са представили проекти и за четирите зони, каза арх. Ангел Захариев. Той припомни, че в конкурса за пл. "Св. Неделя" са били 20, вероятно в следващ конкурс ще са три. Според арх. Захариев начинът на организиране и осъществяване на конкурсите ги обезсмисля - хората не желаят да участват, защото разбират, че са само фигуранти.

Недоволните архитекти смятат, че основният недостатък е, че се говори не как трябва да изглежда центърът на София, а че трябва да се усвояват средства по програмата "Региони в растеж", откъдето идва финансирането.

Председателят на журито и шеф на Съюза на архитектите Георги Бакалов напомни, че в сряда спечелилите проекти ще бъдат подложени на публично обсъждане.

"Проектът за реновиране на централната част на София е изключително важен за града, защото в рамките на 50-те милиона евро могат да се включат много неща, включително и по отношение на инфраструктурата под повърхността. Тя може да се обнови в някои части, но естествено, с усилията на експлотационните предприятия. Много е важно Столичната община да изиска от тях да включат такива инвестиции, защото най-лошото, което може да се случи, е да се направи обновяване и след това да се кърти и да се добавя постоянно. Свидетели сме на такива кръпки", коментира арх. Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес