Архивари търсят данни за царското семейство в дневника на Г.Димитров

Дневникът на комунистическия лидер Георги Димитров е бил прегледан, за да се провери има ли данни държавата да е изплатила големи помощи на царското семейство при изгонването му от страната след референдума от 1946 година. Това стана ясно в петък от обясненията на финансовия министър Милен Велчев, на когото Симеон разпореди преди два дни да направи пълна проверка заради медийна публикация.

В софийските архиви, чиито проверки вече завършиха, не са открити документи за изплатена издръжка на царското семейство при напускането на България, заяви финансовият министър.

По същия повод един от служителите на архива е прегледал дневника на Георги Димитров, където са записани всякакви разпореждания, дори и по-незначителните, но и там няма данни за изплащането на подобни суми, каза Велчев.

По-скоро следва да повярваме на документите, а не на нечии спомени, добави финансовият министър с уточнението, че все още се проверяват архиви извън столицата и крайният резултат ще е известен до няколко дни.

Публикацията в столичен ежедневник, заради която започна проверката, се основава на спомените на сътрудник на Георги Димитров. Преди два дни министър-председателят Симеон Сакскобургготски разпореди финансовото министерство да установи дали в периода 1946 -1955 г. под каквато и да е форма е гласуван или приет бюджет за издръжка на царското семейство.

Според публикацията, при отпътуването си от страната семейството на Симеон Сакскобургготски е получило държавна издръжка от 18 000 швейцарски франка.

В официалния си коментар по случая, разпространен на 8 септември, Симеон заяви, че едва ли през 1946 г., непосредствено след войната, българската държава е разполагала с такива средства

Днес тезата му бе повторена и от финансовия министър, който определи като невъзможно отпускането на такава сума преди 60 години, защото тогава държавата не е била в цветущо състояние.

Преди два дни Симеон заяви още, че през 1946 г. неговото семейство - царица Йоанна, сестрите му Евдокия и Мария-Луиза и той са били изгонени с по 200 щатски долара на човек. Като потвърждение Сакскобургготски посочва, че се е наложило баба му - кралица Елена Италианска, да плаща неговата издръжка, за да може да учи във Виктория Колидж в Александрия.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?