Архивът на ДС най-вероятно няма да бъде предаден в срок

Архивът на ДС най-вероятно няма да бъде предаден в срок

Няма да бъде изпълнен законовият срок (18 август), в който единадесетте държавните институции, притежаващи документи на бившата Държавна сигурност (ДС), трябва да ги предадат на комисията, отговаряща за разсекретяването на архивите. Това казаха пред Mediapool членове на комисията в сряда, десет дни преди да изтече крайният срок.

“Легитимното” оправдание за това най-вероятно ще бъде, че комисията по досиетата все още е без сграда и вече четвърти месец заседава “временно” в кабинета на председателя на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров. По закон правителството трябваше да е осигурило сграда до 31 март т.г. При това положение, дори да получи архива, комисията няма къде да го съхранява.

Според нейни членове, обаче, истинската причина за неизпълнението на срока е нежеланието на спецслужбите да предадат архива си, въпреки изразената “готовност” от страна на техните шефове. И осигуряването на сграда, и предаването на документацията зависят от добрата воля на правителството.

В края на юни МС съобщи, че за нуждите на комисията се предоставят два етажа от сграда на ул.”Врабча”. От Министерството на правосъдието обаче възразиха, тъй като настояват всички помещения там да се дадат на Софийския административен съд, който заседава в една зала под стълбището в Съдебната палата и чийто проблем също не е уреден.   

С наближаването на срока за предаването на архива представители на комисията по досиетата се засилват притесненията от липсата на механизъм за контрол върху папките, преди те да напуснат настоящите си хранилища. Последните съмнения за “боравене” с архива преди предаването му на комисията възникнаха около папката “Гоце”, съдържаща данни за принадлежността на президента Първанов към ДС.

Комисията по досиетата е затруднена да изпълни и задълженията си към над 400 граждани, пожелали до този момент да запознаят с аналите на ДС. Те са принудени да го правят не в специализирана читалня при “условия за сигурност” (както пише в закона), а в стая, помещаваща се в бившия Партиен дом.   

Макар и с гаф, БСП първа поиска проверка на кандидат-общинари

Най-късно до края на месеца трябва да бъдат публикувани резултатите от проверката си за агентурното минало на народните представители от 1990 г. досега. В комисията е постъпил огромен обем от информация, а според членовете ѝ се очакват” доста интересни неща”.

От началото на септември ще се пристъпи към проверка на кандидатите за местната власт. До момента единствено социалистическата партия е проявила самоинициатива и пуснала за проверка през комисията 68 имена на кандидат-общинари. Това е изненадващ ход от страна на БСП, известна с толерантното си отношение към кадрите на ДС. От “Позитано” 20 обаче са демонстрирали непознаване на закона, тъй като липсват писмени съгласия за проверка на по-голямата част от кандидатите за местната власт. 

Споделяне

Още от България