Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Архивът на ДС не е класифицирана информация

0 коментара

След броени дни България очаква делегация на НАТО, която ще проверява и уточнява принципите и начините за работа с класифицирана информация у нас във връзка с присъединяването на страната ни към пакта. Съобщено бе, че по тази причина управляващите щели спешно да приемат пет наредби относно приложението на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Това ще стане след като месеци наред се бездействаше по въпроса. В същото време без да се изчака решението на Върховния административен съд(ВАС) за предаването на архива на т.нар. комисия Андреев, полиция нахлу в сградата, където все още се помещаваха членове и представители на администрацията ѝ, тъй като процесът на ликвидация бе временно спрян от съда.

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и управляващите не крият голямата си чувствителност към този архив, съдържащ и няколкостотин необявени от комисията имена на публични личности, за които са налице данни за сътрудничество с бившите тайни служби. Нещо повече: тази информация те представят като класифицирана.

Близостта на "Новото време" със структури на комунистическите спецслужби и скандалната отмяна посредством ЗЗКИ на Закона за достъп до документите на бившата ДС и бившето РУ на ГЩ създаде едно невярно, превратно впечатление не само сред обществеността, но и сред занимаващи се или изследващи професионално тази материя. Впечатление, доминиращо в огромна степен и досега - че със ЗЗКИ се засекретяват архивите, данните и имената на агентите на бившите служби, като те стават държавна тайна. Повече от вероятно е, съдейки по поведението на управляващите, точно такива да са били намеренията им, но на практика - съзнателно или не - тази тенденция не намери отражение в ЗЗКИ.

В този смисъл беше и направеният съвсем наскоро коментар от председателя на т.нар. комисия по досиетата Методи Андреев, че законът не се отнася до архива на ДС. Рискът обаче от злоупотреба със ЗЗКИ чрез неправомерното му прилагане реално съществува. Затова е нужно да стане широко известно и да бъде отстоявано от демократичните институции и гражданското общество следното:

По смисъла на ЗЗКИ архивите на бившите комунистически специални служби и съдържащата се в тях информация не представляват държавна тайна.

Това е така, тъй като ЗЗКИ не се отнася за информацията, създавана в Народна република България, а за тази в Република България, при чието държавно устройство на базата на "конституционноустановения ред" "са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверенитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции".

В анализа си "Информацията за ДС не е "класифицирана" (Mediapool, 22 май 2002 г.) аз направих обосновано този категоричен извод, налагащ се от смисъла на основните определения и взаимовръзките между тях в ЗЗКИ (като "класифицирана информация", "държавна тайна", "национална сигурност", "интереси на Република България, свързани с националната сигурност", определенията за нивата на класификация и т.н.), както и от смисъла на текстовете на конституциите на НРБ от 1947 и 1971 г. (включително и направените промени в тях) и конституцията на Република България от 1991 г.

След като група народни представители сезира Конституционния съд за противоконституционност на определени текстове от ЗЗКИ и след като съдът прие да разгледа искането, аз счетох за мой дълг да взема отношение според правата си на гражданин: изпратих с придружително мотивационно писмо копие от въпросния анализ до всеки един от 12-те конституционни съдии.

Последвалото решение на Конституционния съд е известно. Много от съпровождащите го мотиви обаче останаха дори извън периферията на публичния интерес. А в тях се съдържа нещо изключително съществено по темата, която тук коментирам:

"Според съдиите Христо Данов, Неделчо Беронов, Маргарита Златарева, Васил Гоцев, Людмил Нейков и Живан Белчев: ...

Член 25 ЗЗКИ постановява, че държавна тайна е информацията, посочена в списъка на приложение № 1 към текста на закона. От изброените в този списък категории информация, подлежащи на класифициране като държавна или служебна тайна се вижда, че нито една от точките на този списък не визира и не може да се отнесе към информацията и документите на бившите ДС и РУГЩ, които се оповестяват по силата на отменения закон. Преди всичко в изброяването на службите за сигурност, което прави § 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЗКИ се вижда, че по смисъла на него службите за сигурност са действащите държавни структури в Република България, а не бившите специални служби. Същият § 1, т.14 сочи интересите на настоящата Република България, а не интересите на бившата Народна република, членка на Варшавския договор. Затова цялата информация, която се изброява в приложение № 1 към чл.25 ЗЗКИ включително и в раздел ІІ, т.5 (данни, които могат да спомогнат за установяване на лица, които не са служители, но сътрудничат или са сътрудничили на службите за сигурност и обществен ред) не могат да се отнесат към интересите на Република България и на днешните нейни органи за сигурност.

Още с решение от 1994 г. (ДВ, бр.86/94 г.), което не е отменено със ЗЗКИ, Народното събрание прие, че " Сведенията за организацията, методите и средствата при изпълнението на специфичните задачи на органите на Държавна сигурност, както и агентурната информация на тези органи, отнасящи се или свързани с периода до 13 октомври 1991 г., не се считат съставляващи държавна тайна по смисъла на точки 19 и 20 от Списъка на фактите, сведенията и предметите, които съставляват държавна тайна на Република България (Обн. ДВ, бр.31 от 1990 г.; изм., бр. 90 и 99 от 1992 г.)". А и с § 43 ПЗРЗЗКИ също така този списък се отменя."*

Шестима конституционни съдии, начело с председателя на съда, ясно и категорично заявяват, че информацията за бившите специални служби по смисъла на ЗЗКИ не е класифицирана, т.е. не представлява държавна или служебна тайна.

Това становище няма силата на решение, тъй като КС не беше сезиран да се произнесе по този въпрос, а съдиите го излагат, обосновавайки с него част от мотивите си при произнасянето им по питането за конституционносъобразността на отмяната на Закона за достъп до документите бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб (ЗДДБДСБРУГЩ). При всички случаи обаче официалното становище на половината от най-високо поставените магистрати в държавата тежи изключително много с оглед на авторитетността си.

В интерес на истината, от мотивите на останалите шестима конституционни съдии (благодарение на които остана в сила отмяната на ЗДДБДСБРУГЩ) става ясно, че те не споделят въпросното становище, но в същото време те не се наемат да обосноват противната на защитената от колегите им теза и дори допускат правотата ѝ.

Въпреки липсата на изрично фиксирани дати и периоди в ЗЗКИ, потвърждение на духа и буквата на този закон, че информацията за бившите специални служби не е класифицирана, дават и подписаните от министър-председателят Симеон Сакскобурготски мотиви, съпровождащи внасянето в Народното събрание на ЗЗКИ под формата на законопроект: "ЗЗКИ създава нова регулаторна рамка, съобразена с политиката и стандартите на НАТО и с принципите на изграждане на модерната демократична държава в тази област".

Към това можем да прибавим и факта - споменат и в цитираното по-горе становище на КС, че ЗЗКИ не отмени решението на парламентът от 1994 г., според което архивът на Държавна сигурност не представлява държавна тайна.

След всичко казано дотук се налага изводът, че всеки опит на институция или облечено във власт лице да подвежда информацията за бившите специални служби под знаменателя на "класифицираната информация", не би могъл да се приеме по друг начин, освен като груба провокация срещу дневния ред на съвременна България, срещу законността и демократичните правила в държавата. Спрямо тази информация съответно и новосъздадената ДКСИ няма никакви правомощия. А гарантираните и защищаваните от конституцията на България права и принципи изискват максимална публичност и достъпност до документите и агентурните данни, свързани с тайните служби на тоталитарна България.

*Из решение Решение № 3 от 25 септември 2002 г. на Конституционния съд на Република България (Обн., ДВ, бр. 94 от 04.10.2002 г.)

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.