Архивите от болшевишкия период на руската компартия са вече в интернет

Руската федерална агенция за архивите (Росархив) пусна във вторник, 11 юни, сайта "Документите на съветската епоха", който дава свободен достъп до няколкостотин хиляди документи от личния архив на Йосиф Сталин и на политбюро на ЦК на компартията.

Материалите са разделени в два блока: документи на Политбюро на ЦК на РКП (б) 1919-1933 г. и документи от личния фонд на Сталин през целия му живот.

"Архивните работници като пазители на националната памет виждат задачата си в предоставянето на достъп до източниците за сложния и недостатъчно изучен период на нашето минало, включително в електронен вид", се казва в приветствието на ръководителя на Росархив Андрей Артизов, поместено на основната страница на сайта.

По време на представянето на проекта той съобщи, че английската версия на сайта в бъдеще ще бъде достъпна и в други страни по света, в частност в САЩ. Достъпът ще е платен, част от приходите ще постъпват в руския бюджет", допълни Артизов.

Работата по цифровизирането на материалите зае около пет години. Потребителите ще могат да получат код за цитиране в социалните мрежи като Туитър и Фейсбук, отбелязва РИА Новости.

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?