Архивите показаха, че британски политик бил агент на чешките служби

Архивите показаха, че британски политик бил агент на чешките служби

Британски министър продавал информация на комунистически агенти през 60-те години, сочат документи от архиви на бившата Чехословакия.

Разсекретени документи от архива на службите за сигурност на комунистическа Чехословакия сочат, че по време на Студената война бивш британски министър е продавал информация на техни агенти, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на ББС.

Документите уличават покойния сега Реймънд Моби, бивш депутат от Консервативната партия, който за кратко в средата на 60-те години е бил и правителствен министър. Той е предавал разузнавателна информация на чехословашки агенти в периода от 1961 до 1971 г.

Според ББС Моби предоставял данни за свои колеги и дори дал скица на помещенията в офиса на премиера на "Даунинг стрийт" 10. Той се е срещал с чехословашките шпиони в луксозни ресторанти и коктейл барове.

Разсекретените документи свидетелстват, че британецът е бил набелязан за вербуване заради страстта му към хазарта.

Досега беше известно, че неколцина депутати лейбъристи, вкл. един министър - Джон Стоунхаус, са шпионирали в полза на комунистическата ЧССР, но за пръв път консерватор е уличен в подобна дейност, посочва ББС.

Моби напуска Камарата на общините през 1983 г. и умира през 1990 г., допълва АП.

Споделяне

Още от Свят