Арктически студ скова Китай, температурите паднаха под 40 градуса

Арктически студ скова Китай, температурите паднаха под 40 градуса

Арктически студ скова Китай, като на места температурите паднаха под 40 градуса по Целзий, предадоха агенциите. Сняг вали дори на юг, където бяха анулирани голям брой полети.

Националният метеорологичен център обяви оранжев код за студ за цялата територия на страната. На север се очаква температурите да паднат до минус 41 градуса по Целзий.

Според прогнозите през почивните дни ще бъдат подобрени отрицателни температурни рекорди от десетилетия.

В две трети от територията на Китай термометрите ще показват под минус 12 градуса.

Голяма част от южен Китай е обхванат от необичайни снеговалежи. За първи път от 20 години сняг валя в югозападния мегаполис Чунцин.

В Пекин времето е слънчево, но много студено. В събота в китайската столица бяха измерени минус 17 градуса, а в планински район в нейните околности – минус 29.8 градуса.

Проблем с кацащите самолети няма, но много полети до южни китайски градове бяха анулирани заради снеговалежите там. Отменени са 118 полета, а други 195 са забавени.

На тропическия остров Хайнан, в Южнокитайско море, температурите паднаха до 6 градуса при обичайни за сезона 13 градуса.

Очаква се температурните стойности да се повишат до средните за това време на годината във вторник за северен Китай, но чак в края на следващата седмица в южната част на страната.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?