Арктическият студ може да държи Европа до края на февруари

Арктическият студ може да държи Европа до края на февруари

Невижданият от десетилетия студ, който скова Европа, може да продължи до края на месеца, което вещае нови смъртни случаи и повишение на газовите цени на спотовия пазар, предаде Ройтерс.

Имаме по-висока увереност за промяна в средата на февруари, но не и за по-меко време, заявява пред Ройтерс Лиън Браун, синоптик от "The Weather Channel" във Великобритания. Най-вероятно ще остане студено чак до края на месеца, допълва той.

Мразовитото време и силният сняг доведоха да стотици смъртни случаи в Европа. Температурите в някои източни страни паднаха под минус 40 градуса.

Ройтерс припомня, че в сряда над 130 села в България останаха без електричество, а военните помагат за снабдяването на хората с храна и медикаменти. Отбелязва се също, че 8 февруари бе ден на национален траур в България заради смъртта на осем човека, загинали при скъсването на язовирна стена в село Бисер, докато други двама все още са в неизвестност.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която отговаря за реакцията при кризи, предупреди, че най-лошите наводнения предстоят.

В Босна властите съобщиха за още пет смъртни случая вследствие на студа и снега, с което общият брой на жертвите в страната е 13.

Тринадесет човека за загинали в Сърбия, а 70 000 са откъснати от света поради обилния сняг. Потреблението на електричество в страната расте, но в същото време ледът затруднява работата на някои хидроцентрали и добива на въглища.

Хърватско радио съобщи, че силните ветрове са докарали риба от Адриатическо море до остров Паг. "Вместо да ловят риба или да я купуват от пазара, хората вземат своите пазарски чанти и я събират от брега", съобщи радио Задар.

Студеният полярен въздух от северна Русия образува зона на високо налягане, която не позволява на по-топлия въздух да се придвижи от Атлантика към Европа, в резултат на което през последните 10 дни по-голямата част от континента е скована от минусови температури.

Представители на Световната метеорологична организация заявиха тази седмица в Женева, не не изключват възможността мразовитото време да продължи до края на месеца.

Разликата в атмосферното налягане между Европа и Арктика, известна като "отрицателна арктическа осцилация", която е частично отговорна за големия студ, ще се изравни за две или три седмици.

Макар че феноменът сам по себе си не е необичаен, драматичното падане на температурите под нормалните след седмици на меко време, изненада експертите.

В действителност е достатъчно уникално и леко учудващо как се разви тази зима, коментира представител на Световната метеорологична организация.

Този февруари е най-студеният от 26 години насам, посочва Георг Мюлер, синоптик от компанията "Point Carbon". За последен път подобен студ е имало през февруари 1986 година.

Размерът на настоящия блокиращ студен фронт от Сибир прави трудно да се прогнозира как ще се развие, пояснява Мюлер.

Лошото време доведе до повишение на газовите цени във Великобритания до най-високите им стойности от 2006 г. насам.

Миналата седмица Русия намали доставките на газ за Европа, където търсенето нарасна до най-високи равнища за всички времена, вследствие на което Италия бе принудена да увеличи вноса на газ от Алжир и да използва запасите си от гориво.

Продължителният студ и нарастването на търсенето на газ в европейските страни може да накара Русия отново да съкрати доставките.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?