“Армарис” обяви, че е готова да построи за България 4 корвети “Gowind”

Експерти на френската корабостроителна компания “Армарис” обявиха в четвъртък в София, че очакват да сключат договор с българското министерство на отбраната за построяването на 4 многоцелеви корвети “Gowind”. Това стана след срещата на френски и български парламентаристи и експерти, посветена на сътрудничеството между двете страни в областта на военноморското корабостроене, предаде БТА.

От "Армарис" очакват договорът за поръчката да бъде сключен в началото на следващата година, той като в края на миналата година са били обявени за победители в търга на министерството за избор на доставчик на корветите.

Ако България сключи договор с "Армарис", първата многоцелева корвета “Гоууинд” може да бъде готова през 2011 или 2012 г. Проектът за четири нови корвети за военния ни флот се оценява на около 750 млн. евро.

Предвижда се първата от тях да бъде построена във Франция, където ще се подготвят български инженери и специалисти, а останалите три - в България.

Строителството в България трябва да бъде извършено в партньорство с Булярд корабостроителна индустрия и с ТЕРЕМ - "Флотски арсенал".

Представители на "Армарис" съобщиха още, че Грузия е заявила интерес за две корвети, които може да бъдат построени в България.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: