Армения минава към парламентарно управление

Парламентът става водещата власт в страната

Армения ще премине към парламентарна форма на управление, гласят поправките на Конституцията на страната, които бяха приети на всенародно допитване миналата неделя, но окончателните резултати от референдума бяха обявени в неделя на извънредно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната.

За поправките са гласували 63.27 на сто, против промените са били 32.36 процента от избирателите.

В момента ЦИК разглежда жалбата на опозиционната партия "Арменски национален конгрес" (АНК), която иска резултатите от гласуването да бъдат обявени за недействителни. Според опозицията в хода на гласуването са били допуснати съществени нарушения, а при преброяването на гласовете е имало фалшификации, които влияят съществено на резултатите от референдума. Според лидера на парламентарната група на АНК Левон Зурабян, за конституционната реформа са гласували само 30.3 на сто от избирателите, а 69.69 на сто са били против.

Главната промяна предвижда преминаването към парламентарна форма на управление.

Президентът ще има представителни функции и ще се избира от парламента, но срокът на мандата му ще се увеличи от 5 на 7 години без право на втори мандат. Освен това изборите за парламент няма да се произвеждат от едномандатни мажоритарни избирателни райони, а ще се премине изцяло към пропорционална многопартийна избирателна система. За върховен орган на изпълнителната власт се определя правителството. Президентът ще назначава премиера от предложените от парламентарното мнозинство кандидатури.

Въоръжените сили на Армения ще се подчиняват на правителството, а при война премиерът става върховен главнокомандващ. Според действащата Конституция върховен главнокомандващ е президентът.

Споделяне

Още от Свят