Армения обвини Азербайджан, че е започнал ново настъпление в Карабах

Русия потвърди, че има нарушение на примирието

Армения обвини Азербайджан, че е започнал ново настъпление в Карабах

Арменското министерство на отбраната обяви, че боевете в Карабах са възобновени, предава РИА Новости.

Според съобщението на арменските военни, азербайджанската армия е въобновила настъплението си в южната част на непризнатата Нагорно-Карабахска република. Според министерството, офанзивата се провежда в района на две села, а поделенията на арменската армия "предприема адекватни мерки".

Потвърждение, че има напрежение дойде и от руското Министерство на отбраната.

"Прекратяването на огъня беше нарушено за първи път в Нагорни Карабах от края на военните действия и началото на руската миротворческа операция в региона", обяви официално руското министерство на отбраната в събота.

"Руският контингент от мироопазващи сили продължава да изпълнява задачи на територията на Нагорни Карабах. На двадесет и три наблюдателни пункта руските миротворци наблюдават денонощно ситуацията и контролират спазването на режима на прекратяване на огъня. На 11 декември е регистриран един случай на нарушение на прекратяването на огъня в района на Хадрут", се казва в съобщението.

В края на септември започнаха боеве в Нагорни Карабах, които се превърнаха в продължение на дългогодишния конфликт, който пламна през 80-те години.

Военните действия доведоха до цивилни жертви. Страните направиха няколко опита за сключване на примирие, но само тристранното споразумение, постигнато на 10 ноември с посредничеството на Русия беше успешно, добавя руската агенция. Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят огъня и да обменят телата на мъртвите.

Съгласно споразумението Ереван прехвърли областите Келбаджар, Лачин и Агдам на Баку. В Карабах бяха разположени руски миротворци.

От полунощ в събота се отменя военното положение в Азербайджан, съобщават междувременно световните агенции.

За отмяната му гласува парламента по предложение на президента Илхам Алиев. Военното положение бе въведено на 28 септември заради ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?