Армения заговори за война с Азербайджан заради помилването на войник, убил арменец

Парламентът на Армения ще заседава извънредно на 5 септември за ситуацията с помилвания войник в Азербайджан.

Армения заговори за война с Азербайджан, след като Баку помилва азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 година, съобщиха световните агенции.

 

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян, цитиран от Франс прес.

 

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си.

 

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

 

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербаджайнския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник. Националното събрание на Армения на 5 септември ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде приета декларация във връзка със скандала.

 

Очаква се въпросът да бъде повдигнат по време на посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Ереван тази седмица. Очаква се да бъдат организирани и протести в Армения.

 

От Белия дом съобщиха, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку. Руското външно министерство от своя страна осъди освобождаването на Сафаров.

 

Европейският съюз призова властите в Азербайджан и Армения да не допуснат ескалиране на напрежението

 

Азербайджан и Армения са бивши съветски републики, които са в отдавнашен конфликт заради териториален спор за планинската област Нагорни Карабах.

 

Споделяне

Още от Свят