Арменската нелегална организация заплашва Турция

Арменската нелегална организация Тайна армия за освобождение на Армения (АСАЛА) заплаши да извърши нападения срещу Турция, в случай че турската държава "директно или индиректно наруши сигурността" на арменската общност в Сирия, съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз", като се позовава на сайта panarmenian.net.

В съобщението на АСАЛА, която от 1986 година не бе активна, се казва, че групировката ще предприеме ответни мерки срещу Анкара, ако тя продължи с "конспиративната си и вражеска политика" спрямо Сирия.

През 70-те години на миналия век арменски терористи, борещи се за признаването на арменския геноцид, започнаха масирана кампания срещу турски дипломатически представители в редица страни, причинявайки смъртта на голям брой турски дипломати. Отговорността за много от нападенията бе поета от арменската крайно лява организация АСАЛА, която бе активна от 1975 до 1986 година.

АСАЛА пое отговорност за близо 200 нападения срещу различни турски институции, включително срещу дипломатически учреждения, както и за убийствата на 58 турски и чужди граждани, като 34-има от убитите са били турски дипломати.

Споделяне

Още от Свят