Арменската опозиция ще бойкотира изборите, ако лидерът й не бъде избран за временен премиер

Никол Пашинян

Лидерът на протестите в Армения Никол Пашинян каза, че опозицията вероятно ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател, предаде Ройтерс.

Депутатите трябва да изберат нов временен премиер идната седмица и Пашинян вече каза, че той е единственият легитимен избор за поста, въпреки че не е член на управляващата партия, която разполага с парламентарно мнозинство.

Арменски политици вече говорят за произвеждане на предсрочни избори след избирането на временен министър-председател.

Пашинян междувременно каза, че ще продължи да призовава за антиправителствени протести, след като изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян отказа да преговаря с него.

Близък съюзник на Русия, Армения е в разгара на политическа криза след продължили две седмици антиправителствени протести, които в понеделник доведоха до оставката на министър-председателя Серж Саркисян.

 

Изпълняващият длъжността премиер на Армения Карен Карапетян отхвърли предложението на опозиционния водач Никол Пашинян да преговарят тази сутрин за политическото бъдеще на Армения.

Карапетян "смята, че преговори, в които едната страна диктува своя дневен ред на другата, не може да бъдат смятани за преговори".

Снощи Пашинян заяви ултимативно пред хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в Ереван, че е единственият възможен кандидат за премиерския пост в Армения. "Ако не бъда избран за премиер, в Армения изобщо няма да има премиер", увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят