Арменските власти задържаха опозиционер, обвинен, че е участвал в престъпна група

Гарник Маркарян

Лидерът на малобройна опозиционна партия в Армения - бивш полковник от милицията, е задържан в четвъртък в страната във връзка с разследване по дело за въоръжена престъпна групировка. Това съобщи арменската Служба за национална сигурност (СНС), предаде ТАСС.

Гарник Маркарян, оглавявал в миналото управлението за опазване на обществения ред, а след това държавната автомобилна инспекция в арменското МВР, е лидер на партията "Родина и чест". Седемдесет и двегодишният днес политик бе кандидат за президентския пост в страната си през 2003 г., напомня агенцията.

Заедно с Маркарян е задържан и бизнесменът Владимир Аракелян, акционер в предприятие за спортни обувки. Следствието подозира, че двамата са съхранявали и пласирали огнестрелно оръжие и боеприпаси като участници в престъпна група. В жилищата им и във фабриката на Аракелян са извършени обиски, посочва СНС.

На 25 ноември при специална операция арменските тайни служби заловиха група, подготвяла терористични нападения в Ереван и на други места в страната. По данни на следствието, групата е била създадена от 34-годишния Артур Вартанян, живял по-рано в Испания.

Вартанян успял да завербува в нея 19 души, главно безработни, включително 4 жени. Бандата наела в Ереван къща, където при обиск били открити голямо количество оръжия, боеприпаси, средства за свръзка, военна екипировка, карти на столицата и на втория по големина град в Армения - Гюмри, с нанесени означения.

"Предотвратена е чудовищна заплаха"; "трудно е да си представим колко щяха да са жертвите и какви - последиците, ако групата беше минала към действия", коментира миналия ноември Горик Акопян, директорът на СНС.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?