Арменският парламент избра бившия президент Саркисян за премиер на фона на протести

Серж Саркисян

Арменският парламент очаквано избра днес бившия президент Серж Саркисян за премиер на фона на протести, предадоха Франс прес и ТАСС.

Саркисян, чиято кандидатура бе издигната от управляващата Републиканска партия на Армения, бе утвърден за министър-председател със 77 гласа "за" при 17 "против". Във вота участваха 94 депутати от 105-членния еднокамарен парламент.

Така Саркисян, чийто втори президентски мандат изтече миналия месец, на практика застава отново начело на Армения. Правомощията на държавния глава бяха орязани до предимно протоколни и реалната власт вече фактически е у премиера, отбелязва Франс прес.

Осемдесет души бяха задържани при продължилите и днес протести в арменската столица Ереван срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер на страната, предаде ДПА.

Протестиращите блокират вече от няколко дни главните булеварди и кръстовища в града, а днес трошаха правителствено имущество, изпускаха гумите на официални автомобили според ТАСС и държавни медии. Сутринта се стигна до сблъсъци между опозиционери и граждани, които бързат за работа.

Демонстрантите се предвождат от лидера на опозиционната партия "Граждански договор" и депутат в арменския федерален парламент Никол Пашинян. Той призова всички свои привърженици да се съберат пред парламента, да блокират улици и кръстовища и да започнат обща стачка.

Пряко в ефира на редица опозиционни интернет сайтове той призова също за окупиране на сградите на министерства и ведомства и други органи на държавното управление и недопускане на служителите до работните им места.

На булевард "Баграмян", където се намира сградата на парламента, са разположени много полицаи и специална техника.

Опозиционният лидер призова арменската диаспора да обкръжи посолства на Армения и да не пуска никого вътре.

Пашинян поиска младежите да организират седящи стачки в държавните учреждения, но без да нанасят щети и да обиждат хората.

С протестите си опозицията се опита да осуети избирането за премиер на единствения кандидат Серж Саркисян - бивш президент и лидер на управляващата Републиканска партия, който вече нямаше право да се кандидатира за висшия държавен пост. Той е обвиняван от демонстрантите, че е инициирал извършената промяна на конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република, за да запази върховната си власт вече като премиер.

Избирането на Саркисян за премиер бе очаквано. Повечето депутати избързаха да пристигнат там по-рано тази сутрин с метрото, за да не се натъкнат на съпротива от страна на демонстрантите, съобщи източник на ТАСС.

В понеделник полицията използва сълзотворен газ и специални средства срещу участващите в митинг опозиционери в Ереван, когато те се опитаха да преминат през загражденията от бодлива тел и да стигнат до парламента.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?