Арменският парламент отхвърли кандидатурата на опозиционния лидер за премиер

Никол Пашинян

Арменският парламент отхвърли кандидатурата на опозиционния лидер Никол Пашинян за премиерския пост, съобщиха световните агенции.

В подкрепа на Пашинян гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в 105-местното Национално събрание.

Минути преди това управляващата Републиканска партия на Армения обяви, че ще гласува против него.

Пашинян поведе масови протести през последните две седмици в столицата Ереван, довели до оставката на тогавашния премиер Серж Саркисян, който преди това ръководи страната в продължение на десетилетие като президент.

Арменският опозиционен лидер и единствен кандидат за премиерския пост призова по-рано днес своите привърженици да излязат на улицата, "за да не бъде открадната победата от народа" и заплаши с "политическо цунами", ако не бъде избран.

Над 20 хиляди души се събраха в центъра на Ереван по призива му.

Демонстрантите развяваха национални знамена и скандираха "Пашинян премиер" пред огромен екран, на който се излъчваха пряко дебатите в парламента, събрал се на извънредна сесия за избирането на нов правителствен ръководител.

Гласуването се състоя след многочасови дебати,  в началото на който Пашинян обеща "политическо цунами", ако не бъде избран за премиер.

"Искам ясно да заявя, че вие /управляващата Републиканска партия/ не сте разбирали и не разбирате ситуацията в Армения", заяви Пашинян, който е депутат от малката опозиционна партия "Елк".

"Предупреждавам ви да не се заблуждавате, вземайки толерантността на народното движение за слабост, защото тя може да доведе до истинско политическо цунами", добави Пашинян.

Обръщайки се към народа, той заяви: "Искат да открадната вашата победа, не стойте вкъщи, а тръгвайте към Площада на републиката, наводнете града, излизайте на улиците."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят