Арменският парламент ще гласува за нов премиер на 1 май

Никол Пашинян

Лидерът на арменската опозиция води разговори с парламентарните сили, за да си осигури подкрепа като кандидат за следващ министър-председател, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът ще гласува за нов премиер на 1 май, съобщиха осведомителните агенции.

Никол Пашинян оглави продължили две седмици протести срещу Серж Саркисян, който десет години беше президент на страната, преди да заеме този месец премиерския пост. Заради масовите протести срещу избора му в понеделник Саркисян подаде оставка.

Пашинян каза в четвъртък, че се е срещнал с лидера на втората по големина парламентарна сила в търсене на подкрепа. Партията на Саркисян обаче, има мнозинство в законодателния орган.

Десетки хиляди привърженици на опозицията участваха в митинг в арменската столица вчера с искане лидерът на протестите да стане министър-председател.

Парламентът ще избере новия премиер на 1 май, се казва в разпространено днес съобщение на президента Армен Саркисян. Армения отваря нова глава в историята си, се подчертава в съобщението, цитирано от Ройтерс.

 

Председателят на парламента Ара Баблоян също съобщи, че на 1 май ще има извънредно заседание за избор на премиер.

 

Пашинян призова снощи на митинг хората да продължат мирните акции на гражданско неподчинение из страната "до победния край". По думите му временният премиер Карен Карапетян "трябва да осъзнае, че всички негови опити да отстои властта са безсмислени".

 

Пашинян добави, че ако управляващата Републиканска партия на Армения издигне в парламента свой кандидат за премиер, опозицията ще блокира всички правителствени сгради.

Споделяне

Още от Свят