Арменският премиер Никол Пашинян обеща да подаде оставка през април

Премиерът на Армения Никол Пашинян

Арменският премиер Никол Пашинян заяви в неделя, че ще подаде оставка идния месец, предаде Франс прес.

Пашинян изтъкна, че ще продължи да изпълнява функциите на премиер до произвеждането на предсрочни парламентарни избори през юни.

"Ще подам оставка през април. Ще подам оставка, не за да подам оставка, а за да може да има предсрочни избори. Ще продължа да изпълнявам функциите на премиер", каза Пашинян на среща с арменски граждани, видеоклип от която бе публикуван във Фейсбук.

"Ако отново ни изберете, ние ще продължим да работим за вас по-добре от преди. Ако изберете другиго, ще предадем властта на този, на когото вие искате", обеща арменският лидер.

Очаква се предсрочните парламентарни избори, планирани за 20 юни, да сложат край на политическите вълнения, които обхванаха Армения след загубата миналата година във войната с Азербайджан, водена за контрола върху анклава Нагорни Карабах.

В продължение на седмици Никол Пашинян не реагираше на призивите на недоволни от политиката му демонстранти да подаде оставка. Той бе сериозно разкритикуван и наречен "предател" от опозицията заради това, че през ноември подписа споразумението за прекратяване на военните действия в конфликта с Азербайджан, което включваше неизгодни за Армения условия.

Споразумението бе договорено в момент, в който ситуацията за арменската армия беше катастрофална и тя отстъпваше на няколко фронта под напора на азербайджанските сили.

Пашинян дойде на власт през 2018 г., след като оглави протестно движение срещу корупцията на арменските управленски слоеве, установили контрол върху страната в годините след разпадането на Съветския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят