Арменци палят къщите си край Нагорни Карабах

Баку удължи до 25 ноември изтеглянето на "незаконните заселници" от района

Арменци палят къщите си край Нагорни Карабах

Арменските сили се очаква да започнат в неделя изтеглянето си от района на град Калбаджар край Нагорни Карабах, част от който от неделя трябваше да премине преминава под контрола на Азербайджан по силата на мирното споразумение, сключено след шест седмици боеве, съобщи Франс прес. Баку обаче даде допълнителни десет дни за евакуацията на населението.

Жители на селата в този регион предпочетоха да запалят къщите си, за да не попаднат в ръцете на неприятеля. Баку и Ереван си оспорват контрола върху този планински анклав от десетилетия.

В събота десетки къщи бяха опожарени от собствениците си в село Шаректар, което е под контрола на арменските сили от първата война в началото на 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Преди разселванията, свързани с войната от 90-те, окръг Калбаджар бе населен почти само с азербайджанци. Но арменското правителство финансира след това заселването на арменски семейства в тази зона.

Журналисти на АФП на терен видяха през последните два дни как много жители товарят покъщнината си на камиони и заминават за Армения.

Азербайджан обаче обяви по-късно през деня, че дава на Армения допълнително 10 дни за евакуацията на района на Калбаджар.

От хуманитарни съображения предаването на властта се отлага за 25 ноември. Това е новият краен срок за изтеглянето на арменските войски и на "незаконните арменски заселници в Карабах", заяви пред медии представителя на азербайджанското президентство Хикмет Хаджиев.

Такова искане от арменската страна е било предадено на азербайджанския президент Илхам Алиев от неговия руския колега Владимир Путин, уточни Хаджиев. Посланието е предадено в деня, когато Ереван трябваше да предаде територията по силата на мирното споразумение.

То предвижда присъствието на руски мироопазващи сили, които пристигнаха в петък в Степанакерт, главния административен център на Нагорни Карабах.

Въпреки че Степанакерт остава под арменски контрол, жителите му са го напуснали заради ожесточените сражения. Местните власти ги призоваха да се завърнат по домовете си, но почти всички магазини в града все още са затворени. Вчера там пристигнаха десетина автобуса от Армения с местни жители. Интернетът не функционира, а мобилните телефони вече хващат азербайджански оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят