Армин Лашет - умерен консерватор, наследник на традицията на Меркел

Армин Лашет

Създаващият впечатление за приветливост и добродушие нов председател на германските консерватори Армин Лашет е смятан за убеден европеец и страстен защитник на политиките на прием и интеграция, в пълна приемственост с Ангела Меркел.

Този 59-годишен католик (роден на 18 февруари 1961 г.) в събота спечели председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС), най-голямата партия, изпреварвайки други двама кандидати, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген.

Тази победа на теория го включва в надпреварата за канцлерския пост с наближаването на парламентарните избори на 26 септември.

"Искам да успеем заедно и да направим така, че ХДС" да получи канцлерството през септември, заяви той след победата си.

Лашет не изглеждаше с добри шансове: от фаворит преди близо година в началото на надпреварата за мястото на подалата оставка Анегрет Крамп-Каренбауер, рейтингът му се стопи заради твърде колебливите му според някои хора мерки в справянето със санитарната криза.

От 2017 г. Армин Лашет ръководи най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, където е упрекван за своята нерешителност в борбата с пандемията.

Стигна се дотам подгласникът му в листата за председател на партията, здравният министър Йенс Шпан, да го засенчи, след като набра популярност заради кризата.

"Армин Турчина"

Този баща на три деца е приеман като умерен и близък до канцлерката, чийто центристки курс възнамерява да продължи. "Скъсване с Ангела Меркел би било възможно най-лошият сигнал", заяви той, като смята, че това би повишило шансовете на Зелените, които са главен противник на ХДС в наближаващите избори.

Той бе един от малкото хора, които безрезервно я подкрепиха след решението ѝ да приеме стотици хиляди мигранти от Сирия или Афганистан през 2015 г.

Убежденията му по този деликатен въпрос не са от вчера. Политиката му на либерална интеграция докато беше регионален министър през 2005 г. му спечели прякора "Армин Турчина" в ХДС.

Етническото разнообразие не е "заплаха, а предизвикателство и шанс", заяви той през 2009 г.

Този бивш журналист се представя и като "пламенен европеец". След пет години в Бундестага той влиза в пряк контакт с европейската политика като депутат в Брюксел, специализирал се по въпросите на международната политика и сигурността.

В това отношение той казва, че се възхищава на Карл Велики, "бащата на Европа", чиято каролингска империя е имала за център Аахен, родното място на Армин Лашет.

На бюрото му е поставен позлатен бюст на великия владетел.

В излязла неотдавна негова биография пише, че семейство Лашет допуска възможността да е потомък на прочутия император, което предизвика шеговити коментари в медиите.

"Нерешителен"

Макар че качествата му на обединител често са били хвалени, той страда от образ на "нерешителен, понякога действащ необмислено" лидер, който поражда съмнения в способността му да ръководи най-голямата европейска икономика, написа неотдавна в. "Зюддойче цайтунг".

Това е отразено и в ниския му рейтинг. Според последната анкета от петък на обществената телевизия Цет Де Еф едва 28 процента от запитаните смятат, че той има осанката на канцлер. Затова пък лидерът на баварското консервативно правителство Маркус Зьодер, възприеман като решителен мениджър на кризи, получава 54 процента одобрение.

При първата вълна на пандемията Армин Лашет отначало отхвърли строгите ограничителни мерки, след което коренно промени позицията си и наложи първата местна карантина в страната след избухването на голямо огнище на зараза в кланица.

Той беше остро критикуван и за изказването си, че източноевропейските работници в тази кланица са внесли вируса, като впоследствие се извини.

По-наскоро той трябваше да се защитава от обвинения в шуробаджанащина за поръчки за маски и защитни облекла от неговото регионално правителство до местна текстилна фирма. Синът му Йоханес, който е моден инфлуенсър, беше рекламирал тази марка в блога си.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа