Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Армировка, арматура... Взимаме сега и прехвърляме тука... За Цецо ще го нарисувам

186 коментара
Съдия Методи Лалов (в средата), Бойко Борисов, Диана Ковачева, Цветан Цветанов, Владимира Янева

Във ВИАС (сега Университет по архитектура, строителство и геодезия-бел.ред), ако кажеш арматура, вместо армировка, веднага ти пишат "две" и си отиваш, обясни във вторник премиерът Бойко Борисов на временния председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Съдия Лалов тъкмо бе направил грешката, опитвайки се да покаже, че разбира какво има предвид министър-председателят, когато говори за строителство. Той каза арматура, вместо армировка, а това е грешка, когато насреща ти е толкова запознат човек. Още повече, че във вторник премиерът имаше творческото вдъхновение в непостижимо за обикновените хора количество и сам нарисува за 15 минути вътрешен архитектурен план за новата сграда на Софийския районен съд. Обясни, че сам е направил и финансовия разчет – 30 милиона лева.

Борисов отиде на крака в кабинета на съдия Лалов заедно с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, неговата семейна приятелка Владимира Янева и правосъдния министър Диана Ковачева, за да демонстрира, че правителството и ГЕРБ имат воля до изборите в София да има нова съдебна сграда като слънце. Срещата продължи не повече от 20 минути, през които Борисов разпалено обясняваше визията си за вътрешния дизайн на т.нар. военното НДК, което трябва да подслони половината районен съд и районната прокуратура. Другата част от съдиите ще бъдат пратени в сградата на бившото ГУСВ на бул. "Цар Борис III".

"В момента ремонтираме четири етажа (в ГУСВ). За Цецо да го нарисувам бившото ГУСВ. За шест милиона и половина го ремонтираме", каза Борисов, който взе бял лист и със замах прокара четири успоредни линии.

Преселението на съдиите и хората на Лиляна Павлова

След края на премиерските обяснения решаването на 20-годишния проблем със сградата на Софийския районен съд вече изглеждаше непосилно леко, като освежаване на пешеходна пътека в "Люлин" 4, например.

Планът е следният: През юни 2013 г., точно преди изборите, срещу 10 млн. лева, военното НДК ще отвори врати като Наказателно отделение на Софийския районен съд. Отделно 4 милиона лева ще бъдат похарчени от Столичната община за преместване на трамвая от бул. "Скобелев" и махането на релсите от тунела под НДК, където вече ще минават само автомобили.

Малко над 6 милиона лева ще бъдат похарчени за сградата на ГУСВ, която ще приюти Гражданското отделение на районния съд. Ремонтът там ще е готов до януари следващата година. Сегашната сграда на районния съд ще бъде новият подслон за Софийския окръжен съд и съответната прокуратура.

Отделно ГЕРБ ще строят нова Съдебна палата във Варна за 90 милиона лева, които ще бъдат разплатени през следващите 3 години. Служителите на регионалното министерство, които сега се помещават в сградата на ГУСВ, ще бъдат пратени някъде зад столичния КАТ.

На репортерски въпрос към Борисов: "Всичко това ще бъде ли готово до изборите?", той отговори: "Аз надявам и след изборите да можем да отидем да открием, това мен не ме притеснява. Важно е да стане, както я искат колегите (съдиите-бел.авт)".

Взимаме сега и го прехвърляме тука

Голямата идея за решаване на проблема на Софийския районен съд (СРС) и изобщо на столичните съдилища звучи така: "Взимаме сега (от военното министерство-бел.авт.) и го прехвърляме тука (на правосъдното министерство-бел.авт.), защото през годините така са го насадили това НДК (военното-бел.ред.), такива нарушения са правили, че всичко е в съда. Взаимно са се блокирали, прехвърляме го и веднага в четвъртък процедура (за възлагане на обществени поръчки-бел.авт)".

СРС е най-големият и най-натовареният съд в страната и неговото унизително мизерно битово състояние често е повод за критики към Борисов и Цветанов, че правителството нищо не прави за съдебната реформа.

"Ще ремонтираме и направеното (във военното НДК), защото те вече са го окрали... Да видите на метрото какви плочи съм слагал...", разясни премиерът.

Съдия Лалов вметна, че ползва метрото всеки ден, което бе подминато без реакция от Борисов, който все пак трябваше да открои разликата между строеното по негово време и разхитеното от предходните.

"И на НДК-то какви (плочи) е слагал навремето Свинаров. Едните ще изкарат поне 30 години в метрото. Тия сега ще трябва да ги сменяме", продължи той. След което се зае да чертае плана за ремонта.

Тука има една зала, това се маха

"Тука има една зала, подобна на НДК (зала 1 на НДК-бел.авт) за около 2000 души. Тя така се пада под наклон, тук има един огромен екран (нарисува го). Това нещо тука ще сложим (показва нарисуваното на съдия Лалов) и още пет-шест милиона като за начало. Ние през септември ще гледаме бюджета и ще го вкараме в самия бюджет на правосъдното министерство. Това тука се маха (залата във военното НДК). Ето така ще изглежда и тука правим, колко бяха – 35 съдебни зали. Няма да са точно 35, защото тука има поне 10 съдебни зали, които могат само да се накичат с тия, нали, съдийските атрибути, банка, столове, каквото е в специализираният съд, същата архитектура, така да го кажем. Нали така?", чертае и говори премиерът.

"Тя (сградата на военното НДК) е хубава, модерна, по тертип и тука правим 30 съдебни зали. Паралелно с това даваме 4 милиона на Столична община и трамваят на "Скобелев" ще го извадиме, няма да минава отдолу, а ще минава тук по "България" и нагоре (отново чертае). Тунелът ще е само за автомобили от Петте кьошета до "Макдоналдс" на НДК. Улицата ще я разширим по посока на двора. Тоя двор е голям, не ви трябва толкова, дали 3-4 метра ще се дръпне навътре. "Трамваят, пътят, всичко, защото ще организираме цялата инфраструктура.", обяснява в детайли Борисов.

После минава на темата за служебния паркинг на военното НДК, който ще се ползва от съдиите. "Имаш отдолу паркинг за 1000 места, само за съдии, прокурори, адвокати, ако прецените и служители. Не може граждани да паркират от съображения за сигурност. Трябва да завъртим цялата зона. Всичко това струва около 4 милиона лева. Това са ми дали от Столичната община. Ние ще го вземем това и го направим като пакетче", завършва премиерът поне тази част от съдебния сграден мегапроект.

И ние удряме с чукчето

Съдия Методи Лалов получи лична покана от премиера да присъства на заседанието на Министерския съвет в сряда, за да види как се взема важното за районния съд решение. "Утре (сряда-бел.авт.) на Министерския съвет това всичко ще бъде прието на първа инстанция. Удряме с чукчето, както се казва при вас и после отива при нея (правосъдния министър Диана Ковачева) да почва да прави процедура", казва Борисов. После пита Ковачева колко съдии ще отидат в ГУСВ и научава, че става дума за общо 500 души съдии и администрация. Общо с Наказателното отделение стават близо 1000 души.

В този момент Борисов решава да намеси и Цветанов в разговора.

"Виж каква армия настройваш срещу нас. 500 са в тия четири етажа на ГУСВ. Има два етажа отгоре и те са на МРРБ, които ги взимам с постановление и ги давам пак на Ковачева, индиректно, фактически, на вас (на съда). Стават шест (етажа, рисува). Тука покривче (рисува покривче), керемидки (рисува и тях), всичко ново трябва да е и тука и слагам още 500 съдии", настанява хора премиерът.

"Там стартира ремонтът утре", добавя правосъдният министър.

Кански писъци

"90 човека от МРРБ с кански писък се носят. Тия къде ги сложих?, сеща се премиерът за хората, които работят в двата горни етажа на ГУСВ. Това е администрацията, която отговаря за строителството на Борисовите магистрали. Те ще трябва да бъдат преместени някъде.

"Зад КАТ някъде са преместени", отговаря му Ковачева.

Цветан Цветанов взима думата

"Само да кажа, че след като се говори за пари, Симеон Дянков е дал съгласие. След като се говори за проблеми на съда, вицепремиерът Цветанов подкрепя решаването на поставените въпроси. Така че двамата вицепремиери, след като премиерът чертае тази схема, е ясно какво ще стане", решава да вземе думата и вътрешният министър Цветанов, но вече към края на разговора. Той има забележки към плана на премиера и смята, че е "хубаво" военното министерство да направи ремонта на военното НДК

"Чуй. Значи първото, което идва, не случайно си вътрешен министър, е логично да е така. Да, ама не. Тука са направили такива далавери с обществените поръчки, че всички фирми се жалват в съда, дълго, тягостно и продължително. Както и да се отсъди, когато и да се отсъди, това ще е загубена работа", обяснява му премиерът.

Цветанов се съгласява, но решава да каже още нещо. Този път шеговито подмята към главния администратор на районния съд, която също е на срещата и е рожденик, че това, което прави ГЕРБ, е подарък и за нея.

Борисов не взема отношение към темата. Мислите и чертежите му вече са се отправили към Варна.
"Сега във Варна... Там са правили четири първи копки и сега питат дали няма да отидем за пета. Там е около 90 милиона лева сградата. Ако със строителите се разберем, след юни да направим 30 милиона лева плащане, през 2014 година още 30 милиона и 2015 година още 30 милиона и Варна ще си има съдебна палата. Сега го пресмятаме и се опитваме да се пазариме, защото на строителя не му е изгодно толкова (да се разсрочва плащането-бел.авт.) във времето. Ние друг шанс
и вариант да заделим пари нямаме", казва Борисов.

Проектът за съдебна палата във Варна бе изготвен от правителството на тройната коалиция, а обществената поръчка бе проведена от тогавашния правосъден министър Миглена Тачева. Постигната цена бе около 150 милиона лева

Владимира Янева: Уникален паркинг има

В края на разговора председателят на Софийския градски съд Владимира Янева също взема думата. През последния месец тя пое ангажимент да съдейства пред изпълнителната власт за решаване на сградния проблем на Софийския районен съд.

В свойски диалог с премиера тя хвали паркинга на военното НДК: "Огромен паркинг.... Уникален паркинг има", казва тя.

"Паркинг... Вентилационни системи... Обрали са машините по вентилационните системи, а струват майка си и баща си. Едно разследване с Аню Ангелов да го възложим на военна полиция, да отидат поне да уловиме някой. Късно е, но поне да тормозиме някой", обяснява Борисов.

След срещата съдия Методи Лалов заяви единствено, че адмирира усилията на изпълнителната власт да осигури условия за работа на съдебната власт. "Това е истинско държавническо поведение", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

186 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #186

  МНОГО СЕ КЕФЯ,КАТО ВИДЯ ГЛУПАК НА КОМПА,ТО МАЙ УМНИТЕ ОТДАВА ХВАНАХА ЗА ЗА ЧУЖБИНА,ТОЗИ УМНИК Е ,,КАТО ШЕФА СИ,ПАЗИ БОЖЕ,НА ЕДНО МАГАРЕ СЕНОТО НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИ СПРЕТНАХА НА КОЛЕГИТЕ МИ МРЪСНИЯТ НОМЕР,ЧЕ ЗНАЕЛИ КАКВО СЕ ПРЕВОЗВА НА ПРЕИМЕНУВАНИЯТ КОРАБ/нА ШАПКАТА МИ ДА ГИ РАЗПРАВЯТ ТИЯ/-АЗ СЪМ МОРЯК ОЩЕ ОТ ПРЕДИ ПИШМАН ПОЖАРНИКАРЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА РЕКЕТИРА ХОРАТА И ЗНАМ КАК СЕ ПРЕИМЕНУВА КОРАБ-ТОВА,КОЕТО Е ПРЕВОЗВАЛ"Свети Николай/БОЖЕ Прости/са го поръчали малоумниците от парламентаи ЕВРОПА трябва да ги съди,разходките,дето ги плащаме на даскала,да се прави на малоумен в Испания не могат никого да излъжат,жалко за колегите,дето им превозват кокаина.ГОСПОД да им го раздаде според свършеното!

 2. Анонимен
  #185

  Простак, простак, ама зад него са тайните служби. Същите тези, които организира и ръководеха мутренския период в България.

 3. Анонимен
  #184

  Простак, простак, ама зад него са тайните служи. Същите тези, които организира и ръководеха мутренския период в България.

 4. Анонимен
  #183

  Do 142...Do брадясалата празна тиквена семка от ТИКВАТА на Боко. Много от проблемите и особено този във Варна бяха стартирани от предишните, но брадясаха през трите години хайлазуване на вашия бос. . Все забравяте, не сте в ред с паметта, че управлявате вече повече от 3 години. И винаги като се появи проблем все едно току що сте се излюпили от семката си

 5. Анонимен
  #182

  Медиапул се превърна в жълто-червена медия. Деструктивизъм, отразяване в контекс, акцентиране върху пошлото, просташкото и клюкарското. Подбуждане на ниски страсти, омраза и никакво уважение към истината. Жалки сте!

 6. Анонимен
  #181

  Едно и също глупости ,глупости .Слагачи ,слагачи.А останалите- ГЛУПАЦИ ,ГЛУПАЦИ...

 7. Анонимен
  #180

  Г-н И.Иванов от Швеция!!!
  Не разбирам, какъв Ви е точно личния проблем, че така АГРЕСИВНО реагирате на моето лично скромно мнение?!?!(За сведение - номер 161)
  Вижте, аз не гледам на света само през Черно-бялата призма на пълното отрицание или пълното възхищение. Светът е пълен в краина сметка с наи-различни цветове и нюанси...
  Дали наистина живеете в Швеция, или е само някакъв блъф?
  Защото аз живея в западна държава, с цивилизовано общество,в което хората общуват по между си спокоино и културно!
  В

 8. Анонимен
  #179

  Оглупена или оглупяваща? Не знам - хвана ме саклет след третото й изречение и недочетох. Но от коментара на И.Иванов по-скоро може да се направи извод за дегенериралото дясно. Много жалко.

 9. Анонимен
  #178

  Просто е напълно безсмислено да се прави анализ на изреченото от един откровен простак, какъвто си имаме за премиер.

 10. Анонимен
  #177

  Следващият път Б.Б. ще направи мозъчна операция. Показно

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.