Армитидж: Басаев не заслужава да живее

Чеченският лидер Шамил Басаев, който пое отговорност за вземането на заложници в Беслан, не заслужава да живее, заяви в петък първият заместник държавен секретар на САЩ Ричард Армитидж, цитиран от АФП. Той изрази надежда, че Басаев ще бъде изправен пред съда възможно най-скоро.

Високопоставеният американски дипломат, който е на двудневно посещение в Полша, изтъкна, че всеки, който използва невинни хора за постигането на политическите си цели, не заслужава да бъде част от обществото.

В писмо, публикувано днес в близкия до сепаратистите интернет сайт Kavkazcenter.com, Басаев пое отговорност за терористичния акт в Северна Осетия. Той твърди, че "ужасната трагедия" в Беслан е резултат от щурма на руските части, а не от експлозия на бомба в училището.

Според Армитидж автентичността на съобщението е извън всякакво съмнение. Той обаче припомни предупреждението на президента Джордж Буш към руския му колега Владимир Путин за запазването на демокрацията в Русия. "Подкрепяме Руската федерация в борбата ѝ срещу тероризма, защото смятаме, че терористите са противници на демокрацията. Но в тази борба срещу тероризма трябва да се придържаме към принципите на демокрацията", заяви американският дипломат.

Споделяне

Още от Свят