Армия без войници

Дори след увеличението, заплатите са със 100 лева по-ниски от полицейските

Армия без войници

Армията затъва във все по-дълбок кадрови колапс без перспектива за скорошно излизане от него.

Последните конкурси за войници са потвърдили липсата на интерес към военната професия, като са преминали без реална конкуренция.

Средно са кандидатствали 1.2 души за 1 място, като са били намерени подходящи кадри за 90% от обявените длъжности.

Така въпреки отпуснатите приоритетно средства, през миналата година новоназначените военни в армията са 670, съобщиха oт Министерството на отбраната в отговор на въпроси по Закона за достъп до обществена информация.

И докато секторът затъва в абсурдните идеи на военния министър Красимир Каракачанов за въвеждане на задължителна или доброволна казарма, продължава и отливът от войнишката професия.

Според МО от всички напуснали армията през миналата година едва 13% са пенсионерите. МО не посочва колко души точно са напуснали армията през миналата година, но според неофициална информация тенденцията е годишно около 800 души да излизат от системата

Армията е под 20 000 души

В момента над 20% от длъжностите в армията са свободни и реалната ѝ численост вече се движи около и под критичния минимум - 20 000 души.

От МО съобщиха преди няколко дни, че незаетите места са 5500. И ако се спазва практиката реалните резултати да са малко по-лоши от официалните, картината става още по-мрачна.

Според данни на МО за тази година има предвидени средства за обявяване на конкурси за 1300 вакантни длъжности.

Дори и в МО обаче са скептични, че ще се намерят достатъчно кандидати.

Основните причини за отпадане и малцината желаещи е непокриването на медицинските показатели, теста за обща култура и нормативите за физическа годност.

Така проблемът вместо да се решава, ще продължи да се задълбочава и тази година.

На места военните открито се оплакват, че не могат да изпълняват задачите си в условията на кадрови недостиг и това вече застрашава дори живота им. В същото време им се възлагат все повече задачи във връзка с охраната на границата и оказването на помощ в мирно време.

Най-сериозен е проблемът с войниците

Най-сериозен е проблемът с недостига на войници, като към момента над 25% от длъжностите са свободни.

Свободните длъжности за сержанти са близо 12%, за офицерски кандидати – 18.2% и за офицери – 19.67%.

Липсват кандидати най-вече за гвардейци, шофьори с категории "C+E“ и "D“, лекари, медицински сестри и др, като най-остър е проблемът в Сухопътните войски.

Полицията е далеч по-привлекателна

Според военни основната причина за липсата на интерес са ниските заплати. Въпреки увеличението на заплатите тази година, в момента военните започват с начална заплата от 680 лева.

В същото време полицаите вече ще започват кариерата си със 120 лева повече - 800 лева, а двете системи са в реална конкуренция на пазара на труда.

Съществува и напрежение по линия на войниците и цивилните служители в администрацията на министерството. Според запознати чиновници вече получават по-високи заплати в сравнение със заемащите подобни длъжности в армията.

Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват кандидатите. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.

Има ли решения?

Абсурдните идеи на военния министър за наборна казарма или доброволна платена служба за половин година, няма да решат проблемите в системата, а още повече ще я отдалечават от нормалността.

Доброволната казарма не може да компенсира недостига, а ще изисква сериозни финансови и кадрови разходи.

Със сигурност най-ефективният инструмент за привличане на нови кадри е увеличението на заплатите.

Доскоро основният мотив на войниците за постъпване в армията бе участието в мисии зад граница, но българското участие бе сведено до минимум и така този основен стимул отпадна.

Бюджетът на МО и сега отива почти изцяло за заплати и текуща поддръжка, а планираното увеличение през следващите години е насочено към модернизацията на техниката и въоръжението.

Допълнителни средства може да се освободят с реформи, продължаване на процеса на съкращаване на дублиращи се звена, освобождаване от ненужни структури, стягане на търговските дружества към МО и други.

За всичко това обаче трябва силна политическа воля, тъй като промените минават и през непопулярни мерки.

За да бъдат привлечени повече кандидати за войници, може да се помисли и за други стимули освен заплащането. Като например облекчения от таксите при учене в университет, бонуси за постъпване във военен университети и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?