Армия лобисти се бори за легализирането на бездимното тютюнево изделие снус

Армия лобисти се бори за легализирането на бездимното тютюнево изделие снус

Бездимното тютюнево изделие снус, сходно на енфието, засега се продава легално само в Швеция, но е на път да превземе Европа. Цяла армия от лобисти се е заела да се бори за легализирането му в ЕС, предаде Дойче веле.

Снус е толкова шведски, колкото са "Икеа" или "Волво". В това се опитват да ни убедят хората, които печелят доста добре от въпросния снус - влажно прахообразно вещество, производно на енфието.

Не е вреден като цигарите

Тони Зегбе продава ежедневно по 60 опаковки снус - по 4 евро парчето. Сириецът, който държи будка за тютюневи изделия в Стокхолм, живее от 20 години в Швеция и междувременно е придобил някои от вредните навици на местните хора: "Дъвча снус от сутрин до вечер. Вземам малко от кутията, оформям го с пръсти на топче, което след това поставям в устата си. Действието му продължава около половин час. С една кутия изкарвам цял ден."

Швеция е една от първите европейски страни, забранили тютюнопушенето в барове и ресторанти. Оттогава Тони продава значително по-малко цигари, затова пък все повече снус.

Бездимните тютюневи продукти са радват на огромен успех не само в Швеция - те са търсени и в съседните скандинавски страни, а и в САЩ, твърди Ларс-Ерик Рутквист, експерт по раковите заболявания. "И снус може да предизвика нежелани ефекти, но определено е по-малко вреден за здравето от цигарите", уверява Рутквист.

Дали ще го разрешат в Европа?

Снус е средство за отказ от цигарите - с този аргумент водещият производител в света "Суидиш мач" се опитва да издейства разрешение за продажбата на веществото в цяла Европа. Но не с непозволени средства, като например чрез подкупи, а съвсем легално - чрез лобистка дейност.

Говорителят на концерна Патрик Хилдингсон потвърждава, че "Суидиш мач" е отказал да даде рушвет от 60 милиона евро, за да се улесни приемането на проектозакон за тютюневите изделия - афера, заради която малтийският еврокомисар за здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали подаде оставка миналата седмица. Вместо да даде поискания подкуп, шведската компания изпрати случая на Европейската комисия и Службата за борба срещу измамите ОЛАФ. По-късно бе установено, че комисарят Дали е знаел за въпросната оферта, но не е предприел нищо. Самият той отрече обвиненията и заяви, че е жертва на заговор.

Както писа Euobserver, обаче, ролята на "Суидиш Мач" в целия казус обаче може да се окаже много по-усложнена.

След оставката на Дали малтийски медии публикуваха имейл, от който се вижда, че брюкселската лобистка фирма "Есток" (Estoc), която представлява шведката компания, сама е настояла пред малтийски бизнесмен да уреди среща с комисар Дали срещу комисионна.

Искането е направено през март т.г., два месеца преди "Суидиш Мач" да внесе жалба в ЕК, че посредник на Дали се опитва да им измъкне пари.

Залогът е планираната в директивата за тютюневите изделия забрана за износ на снус.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес