Армия от кораби и самолети продължават издирването на изчезналия боинг

Десет кораба и толкова самолета предприеха и в неделя претърсване на обширен район от Индийския океан на запад от австралийския град Пърт за откриване на останки от изчезналия на 7 март малайзийски пътнически самолет с 227 души на борда, предаде Ройтерс.

Към тях се очакваше да се присъедини и австралийският военноморски кораб "Оушън шийлд", оборудван с високотехнологичен американски локатор на черни кутии и с подводен робот за издирване.

Търсенето на изчезналия самолет може да отнеме години, смята обаче американският капитан Марк Матюс от военната база "Стърлинг", която отговаря за функционирането на американската техника на борда на "Оушън шийлд". Матюс уточни, че в момента се претърсва почти целият Индийски океан, което забавя издирването.

Малайзийското правителство стана обект на критики в Китай, чиито граждани са над 150 от пътниците в изчезналия самолет, предаде Асошиейтед прес. Десетки гневни роднини на китайски пътници от Пекин настояха в неделя пред малайзийски представители за извинение за забавеното предоставяне на информация и за по-бързо разследване.

Близките на изчезналите китайски пътници твърдят, че малайзийското правителство забавя и премълчава части от информацията във връзка с разследването.

Споделяне

Още от Свят