Армията е в "будна кома", смятат експерти

Пращането на военни да издирват обвинен в убийство не е законно, твърди бивш зам.-военен министър

Сн. БГНЕС
Армията е в "будна кома", като тежкото ѝ състояние не се дължи само на недофинансирането. Това обявиха от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), която обединява десетки организации в сектора. 
 
Председателят на КООСО Иван Иван, който е полковник от резерва и бивш заместник-министър на отбраната в правителството на Пламен Орешарски, коментира в петък, че в ресорното ведомство работят добри военни специалисти, но тяхната експертиза не се използва рационално от цивилното ръководство, конкретно при последните три правителства на ГЕРБ.
 
Според Иванов нещата са дори по-тежки от посочените в първоначалния вариант на доклада за състоянието на отбраната на служебния кабинет, в който пишеше, че 
въоръжените ни сили вече само "частично" са в състояние да изпълнява задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.
 
"Не можем да виним министър Каракачанов, който е на поста само от 100 дни, но в последните 10 години този сектор е в състояние на "будна кома", каза Иванов.
 
Според него изходът от ситуацията е да бъде извършен стратегически преглед на отбраната, който е единственият законов начин, по който военната експертиза да изложи мнението си за организацията, структурата на въоръжените сили. След това на неговата база трябва да се изготви план за модернизация, а за съответните инвестиционни проекти и да се търси политически консенсус. 
 
По думите му българската армия се нуждае и от изцяло нов закон за отбраната и въоръжените сили, с нов дух в него. Законът за резерва е факт, но не работи. 
 
"Армията е може би единствената, която няма реално нарастване на силите и средствата при кризи, защото през годините цялата инфраструктура за извършване на мобилизация беше тотално разбита и днес не съществува", коментира Иван Иванов.
 
Той коментира и решението на военния министър Красимир Каракачанов по-рано тази седмица да изпрати армията да помага за издирването и ареста на мъж, обвинен в убийството на съпругата си. 
 
"Смятам, че министър Каракачанов е бил подведен. В случая не само, че не е имало необходимост, а има и законово нарушение за използването на 68-ма бригада", смята Иванов.
 
По думите му няма място армията да ходи да залавя такъв човек при положение, че в МВР работят десетки хиляди души. 
 
Той коментира още, че във всеки един устав на всяка армия има и и едно основополагащо правило, според който подчиненият не трябва да изпълнява заповед, която противоречи със закона. От тази гледна точка, според него, трябва да се обърне внимание и на шефа на специалните сили в армията.  
 
КООСО включва в състава си 12 неправителствени сдружения със структури в 22 области на страната и над 12 000 членове. 
Споделяне

Още от България