Армията и правителството на Египет предлагат компромис на "Мюсюлмански братя"

Армията и правителството на Египет ще направят компромисно предложение на "Мюсюлмански братя" с цел да бъде прекратена политическата криза в страната, заяви днес пред Ройтерс високопоставен военен източник.

Компромисът включва  освобождаване от затвора на няколко членове на "Мюсюлмански братя",  размразяване авоарите на движението и даване на три министерски поста на негови представители.

Политически източник, запознат с предложението, потвърдил подробностите.

По-рано в понеделник бе съобщено, че съдебният процес над шестима ръководители на "Мюсюлманските  братя", обвинени в подстрекателство към убийството на  демонстранти, ще започне на 25 август в Кайро.

Сред обвиняемите са духовният наставник на Братята Мохамед Бадия и вторият човек в йерархията на организацията Хайрат аш Шатер. Трима от шестимата подсъдими, включително Бадия, се укриват от правосъдието. Сред повдигнатите срещу тях обвинения са предумишлено убийство, незаконно съхраняване на оръжие и взривни вещества.

През нощта на 30 юни срещу 1 юли централата на "Мюсюлмански братя" в столичния район Мукатам бе нападната от противници на сваления по-късно президент Мохамед Морси, които замеряха сградата с камъни и запалителни бомби. Полицията не се намеси и охраната на щаб-квартирата откри огън по демонстрантите, които отвърнаха на стрелбата. В резултат на престрелката загинаха над 10 души, около 70 бяха ранени.

Експертизата показа, че много от жертвите са били убити с изстрел в главата. На следващия ден централата на ислямистите бе напълно разгромена и опожарена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?