Армията на Канада кани новобранци от всякакви полове и сексуална ориентация

Армията на Канада използва Туитър, за да приветства новобранци от всякаква сексуална ориентация и полова идентичност само часове, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забрани на транссексуалните да служат в армията, предаде агенция Ройтерс.

Туитът на канадските въоръжени сили от официалната страница на армията е придружен със снимка на група военни, които участват в парад със знамена с цветовете на дъгата, веещи се от оръжията им.

"Ние приветстваме канадци с всякаква сексуална ориентация и полова идентичност. Присъединете се към нас", се посочва в туита, който включва и хаштагът "Различието е нашата сила".

Само за час публикацията е била споделена 2500 пъти, отбелязва Ройтерс.

Изненадващата серия от туитове на американския президент Доналд Тръмп, с които той обяви, че транссексуални лица няма да служат в армията на САЩ под каквато и да е форма, бе осъдена като дискриминация с чисто политически мотиви от правозащитни групи и някои депутати и от двете политически партии. Но обявеното от Тръмп бе похвалено от консервативни активисти и някои републиканци, отбелязва Ройтерс.

Реакцията на канадската армия напомня туита на премиера Джъстин Трюдо през януари, когато Доналд Тръмп издаде забрана за пътуване, засягаща гражданите на няколко преобладаващо мюсюлмански страни. "Към онези, които бягат от преследване, терор и война, канадците ще ви приемат, независимо от вашата вяра. Различието е нашата сила", написа тогава премиерът на Канада.

Обявената от Тръмп мярка за транссексуалните предизвика буря от заплахи със съдебни жалби, съобщава още Ройтерс. От казаното от Тръмп обаче не става ясно кога мярката би влязла в сила и дали се отнася за вече служещи или само за онези, които искат да влязат в американската армия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?