Армията освободи нигерийския град, който се оказа пълен с трупове

Армията освободи нигерийския град, който се оказа пълен с трупове

Освободеният от войските на Нигер и Чад нигерийски град Дамасак се оказа пълен с трупове на жертви на ислямистите от групировката "Боко Харам". Останките на поне 70 души с прерязани гърла се търкалят под един от мостовете, разказва очевидец за "Ройтерс", цитиран от “Дневник“.

Вероятно хората са били избити преди месеци, когато Дамасак бе превзет от групировката. Очевидци разказва, че из града се носи острата миризма на разлагащи се трупове, а военните очакват да открият още тела на жертви.

"Боко Харам" изби хиляди хора в 6-годишната си война, целяща установяване на халифат в североизточна Нигерия. Дамасак бе превзет от групировката през ноември. Войници от международните сили, борещи се с ислямистите, разказват за поне 100 тела, разхвърляни из коритото на пресъхнала река в Дамасак. Сред убитите е и местният имам.

Понеже почти всички жители са напуснали при настъплението на "Боко Харам", жертвите най-вероятно са хора, които са били твърде стари или болни, за да бягат.

Частите на Чад ще контролират Дамасак до пристигането на нигерийската армия, която да поеме охраната на града в близост до границата с Нигер. В международната операция участват и сили от Камерун.

В началото на годината "Боко Харам" контролираше 20-ина района с обща площ колкото Белгия, но сега бойците ѝ са останали само в три от тях.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?