Армията от привърженици на Тръмп няма намерение да мине в забрава

Доналд Тръмп

Техният кандидат може и да е загубил изборите, но привържениците на Доналд Тръмп нямат намерение да потъват в забрава. След като седмици наред гръмко подкрепяха неоснователните твърдения на Тръмп, че президентските избори в САЩ през ноември били фалшифицирани в негов ущърб, много от верните му фенове с нетърпение очакват неговите следващи ходове, включително и евентуална президентска кандидатура през 2024 г.

В същото време те представляват едно страховито предизвикателство за новоизбрания президент Джо Байдън: как да управлява една дълбоко разделена нация, която сега включва много от онези, които не само не съгласни с неговата политика, но и го смятат за нелегитимен президент, който е успя да спечели единствено чрез масови изборни измами, каквито всъщност нямаше.

"Неистовите опити на стоящите зад Тръмп сили да делегитимират Байдън така дълбоко отровиха нашата традиционна политическа атмосфера, че може да са необходими години тя да бъде оздравена", каза Дейвид Гъргън, служил като съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд, Роналд Рейгън и Бил Клинтън.

Тръмп ще напусне Белия дом на 20 януари с железен контрол върху Републиканската партия, която успя да преобрази по свой калъп. Известна някога със своите елитарни местни голф клубове и с поддръжката си за военни интервенции и за свободната търговия, Републиканската партия при Тръмп се превърна в популистка партия, изповядваща външна политика под девиза "Америка на първо място", която отблъсна стари съюзници и разпали недоверие както към международните, така и към вътрешните държавни институции.

"Мисля, че днешната Републиканска партия е партията на президента Тръмп, а неговите позиции са и позициите на републиканските избиратели", каза пред радио "Сириус Екс Ем" Мит Ромни, който бе кандидатът на партията за президент през 2012 г. Сенаторът от щата Юта смята, че "огромното влияние" на Тръмп върху партията вероятно ще отслабне до известна степен с излизането на нови лица на преден план.

Но "много от онези, чиито имена се споменават за изборната надпревара през 2024 г., изглежда са от същата, по-популистка ориентация", каза той.

Тръмп, във всеки случай, няма намерение да се оттегля от полезрението и открито заиграва с идеята да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Тръмп "ще запази много силно влияние върху Републиканската партия", прогнозира Алиса Фарах, която доскоро бе директор по комуникациите в Белия дом. Не очаквайте Тръмп и тръмпизмът "да преминат в режим на залез", каза тя.

"Той има най-активната и предана масова база в модерната политическа история, - заяви Фарах. - Партията ще се сблъска с реалността, че (сегашният) президент, макар че той, както изглежда, не беше преизбран, но получи повече гласове от Ромни, от Маккейн, от всеки друг републикански кандидат-президент в историята. И ние не можем да пренебрегнем гласовете на тези 70 милиона американци."

Все още не е ясно какво точно ще е бъдещето на Тръмп след напускането на Белия дом. Очаква се той да се оттегли с малка група помощници във Флорида, откъдето вероятно ще продължи "да надува своя рог" в Туитър, за да окуражава своите съюзници и да клейми онези, които се изпречват на пътя му, докато обмисля следващия си ход. Това поставя в неудобно положение много от онези, които биха се решили да поемат от него щафетата и да се кандидатират през 2024 г.

"Виждате, той е лидерът на това движение. Независимо от случилото се през 2021, той запазва шансовете си за 2024, - каза пресекретарят на Белия дом Кейли Макенани в неотдавнашно изявление по телевизия Фокс нюз. - Неговата масова база е силна и няма да се предаде."

Това изправя пред главоблъсканица и Байдън, който ще положи клетва като президент на една страна, която изглежда по-дълбоко разделена, отколкото когато и да било в съвременната история. Тези разделения бяха изострени още повече от кампанията на Тръмп за поставяне под съмнение на честността на изборите и за подмяна на волята на американския народ.

Резултатът е, че само около 60 процента от американците, включително и около 23 на сто от републиканците, смятат победата на Байдън за легитимна, според неотдавнашно проучване на университета "Куинипиак".

Тръмп не спира да обвинява за своето поражение повсеместни измами с гласовете на избирателите, въпреки че е налице консенсус на безпартийните изборни служители, че такива не е имало. От десетките дела, заведени от президента и неговите съюзници за оспорване на изборните резултати, почти всички бяха отхвърлени или недопуснати за разглеждане.

Гъргън заяви, че бъдещето на Тръмп вероятно ще зависи от редица фактори, включително как медиите ще отразяват следпрезидентския му период и дали той ще се окаже забъркан в юридически неприятности. Той прогнозира, че действията на Тръмп ще затруднят управлението на Байдън.

"За много републиканци ще бъде трудно да седнат на масата за преговори", каза Гъргън. Той добави, че поддръжниците на Тръмп вероятно "ще продължат да оказват натиск върху традиционните републиканци да не се отклоняват от курса твърде често".

Чарли Сайкс - консервативен радиоводещ, превърнал се в критик на Тръмп, който протестирал срещу опитите му да делегитимира избирането на Байдън - вижда опасност от трайно накърняване на доверието в основните демократични институции.

"Тръмпизмът ще си остане значима сила, защото той е едновременно и причина, и симптом на нашето разделение, - каза Сайкс. - (Тръмп) оставя след себе си в наследство дълбоко недоверие и реални разделения. Американците наистина престанаха да си вярват един на друг, да вярват да институциите."

Байдън ясно осъзнава трудния път, който предстои към обединението на разделената страна. Неговите помощници обаче изразяват увереност, сочейки положителни сигнали, като неотдавнашното решение на компанията "Дженерал мотърс" да промени позицията си в юридическата си битка срещу правото на Калифорния да установява свои собствени стандарти за чистота на въздуха. Това вдъхва надежда, че Байдън може да успее да привлече някои от работническите избиратели на Тръмп с такива приоритети като даване на тласък на американската индустрия и връщането на производството на критично важни стоки в САЩ.

"Ние сме реалисти, че винаги ще има хора, които ще отказват да подкрепят програмата на новоизбрания президент, за която гласуваха над 81 милиона американци. Те обаче не са всички, - каза Ти Джей Дъкло, който отговаря за преходния период до встъпването на Байдън в длъжност. - Ние вярваме, че много от онези американци, които гласуваха за Тръмп, просто искат техните избрани ръководители да оказват съществена помощ (на хората) в тази криза, каквато се случва веднъж на едно поколение."

Това ще зависи от хора като Мартамей Котшейд, която се смята за "тръмпист" и член на движението "Фронтоваците на Тръмп". Неговите активисти обикаляха страната като масовка на предизборните митинги на президента. Тя живее в Рочестър, щата Минесота, но все още запазва резервацията си в хотел във Вашингтон, за да присъства на церемонията по встъпването на Тръмп в длъжност, макар да липсва реалистичен вариант за отнемане на изборната победа на Байдън.

Котшейд каза, че ако все пак Байдън се настани в Белия дом, много поддръжници на Тръмп ще бъдат готови за по-активно участие в политиката на местно равнище, преди да поемат курс към следващите избори.

"Аз зная, че ние сме движение, твърдо вярваме в него като тръмписти, - заяви тя. - "След година може да се окаже, че Джо Байдън е наш президент. . . Ще трябва да го приемем, макар че това бе ръката, която ни отне победата, и да продължим напред от тази позиция."

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?