Армията, полицията и спешна помощ може да ползват общи хеликоптери

Възможностите за съвместно използване на наличните хеликоптери за извънредни нужди от армията, полицията и спешна помощ, ще проучва междуведомствена група. Анализът на наличната техника трябва да бъде изготвен до 15 септември. В работната група ще участват заместник-министрите на вътрешните работи и на отбраната Павлин Димитров и Аню Ангелов, съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.

Ще бъдат преценени възможностите за използването на наличната летателна техника на двете министерства за изпълнение на задачи, свързани с трансплантации на органи.

Работната група трябва да предложи и мерки за синхронизиране на краткосрочните и средносрочните програми на двете ведомства за придобиване на нови летателни средства.

Казусът с хеликоптерите възникна, след като вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи неотдавна за сключена от неговото министерство по поръчка на МВР сделка за четири хеликоптера на стойност 30 млн. евро. Вместо патрулни, хеликоптерите се оказали с туристически характеристики. Затова сделката ще бъде спряна.

Идеята МВР да използва хеликоптерите на армията, които не можели да се използват за мисии зад граница, за да се отговори на изискването за присъединяване към Шенген – държавата да разполага с хеликоптери, с които да се патрулира по държавната граница вече бе лансирана от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Военното министерство закупи за 358 млн. евро 18 вертолета от френската компания "Юрокоптер" – 12 хеликоптера "Кугър" за Военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" за Военноморските сили.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?