Армията провежда най-голямото учение за последните 20 години насред епидемия

Каракачанов не смята, че МО харчи много (видео и снимки)

Армията провежда най-голямото учение за последните 20 години насред епидемия

Армията започна най-мащабното си учение за последните 20 години въпреки епидемията. В него участват над 2500 военни, 550 бронетранспортьори, танкове, вертолети и артилерия.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че са предприети "извънредни мерки" и всички военни са тествани преди учението. Има само един със съмнение.

"Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, но това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения, които са и вменени по конституция", каза Каракачанов.

Самият той доскоро бе в доброволна изолация, след като бе контактувал със заразения командир на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров.

Днес Каракачанов се здрависа с военнослужещи, без да спазва задължителната дистанция и без да носи маска. На въпрос на бТВ защо не спазва противоепидемичните мерки, министърът отговори, че е въпрос на уважение когато говориш с някого, да не си с маска. 

МО не разхищава средства

Той отхвърли и критиките в разточителство заради плановете на министерството за многомилионни военни поръчки, засягащи поддръжката на старата техника и закупуването на нова.

"Разходите, които прави Министерството на отбраната, са съобразени с бюджета и с националния план за достигане на 2% от Брутния вътрешен продукт. Нищо повече не харчим. Това достигане на 2% ще се случи едва през 2024 г. Така че, ако някой си търси теми за предизборна кампания, да бъде така добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал държавата", каза той.

"Армията не може да бъде изоставена на произвола на съдбата заради голословни приказки на този или онзи политик. Армията беше нарязана, заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани, подготовката беше изостанала заради такива популистки изказвания. Няма армия в света, включително по време на криза, която да спира да съществува".

Има готовност за военнополеви болници

Той съобщи, че армията е готова при необходимост отново да разпъне полеви болници.

Във ВМА вече е осигурено още едно отделение за болни от коронавирус.

Най-голямото военно учение

От МО обясниха, че основната задача, поставена с учението "Балканска стена", е цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в истински условия. 

"В продължение на почти 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с друг батальон. След 18 години имаме възможности и ресурсно осигуряване, които ни позволяват цялата бригада да дойде на това учение", посочи бригаден генерал Валери Цолов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят