Армията ще бъде съсредоточена в няколко гарнизона

Армията ще бъде съсредоточена в няколко гарнизона

Военният министър Аню Ангелов обяви в понеделник, че ″следваната от МО политика е армията да бъде концентрирана в няколко гарнизона″. По думите му целта е "наистина да стане възможно тяхното сертифициране в НАТО".

Ангелов съобщи, че в бойните поделения няма да има съкращения, докато не завърши стратегическият преглед на въоръжените сили в края на август. Очаква се прегледът да предложи съкращение на числеността на армията.

"От това ясно ще се види кой остава, кой - не, къде ще се съкращава, какво ще отпадне като необходимост", заяви Ангелов, който в понеделник посети района на Пета механизирана бригада в Плевен.

Той заяви, че бригадата в Плевен "общо взето е наполовина от това, което се изисква за една механизирана бригада в рамките на НАТО".

Преди 1989 година в България имаше около 200 гарнизона. Оттогава насам те се редуцират и към момента са няколко десетки.

Ангелов припомни още, че от 1 юли започват съкращенията сред висшите командни звена, които ще засегнат около 300 души. Над 30-процентно съкращение вече тече и в администрацията на агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" в МО.

Военният министър съобщи още, че е възложил проверка на случаите, в които са съкратени двама служители със злокачествени заболявания. Той уточни, че преди да се издадат заповедите, е изпратено искане до ТЕЛК да уведомят, ако има освидетелствани от тях служители на министерството.

Такъв отговор не е получен в законовия срок, така че това вероятно е една от причините да се допусне грешка със съкращаването на тези хора, допълни министър Ангелов, цитиран от Дарик радио. 

Той каза още, че няма отлив от желаещи да служат във въоръжените сили, тъй като по думите му са запазени социални придобивки и заплатите на военнослужещите.

На въпрос за бъдещето на авиационния факултет в Долна Митрополия, той отговори, че "няма начин да се възстанови самостоятелният му статут". 

Повишаването на статута бе предвидено да се извърши с промяна в Закона за отбраната, а инициативата за това бе на група депутати от левицата, начело с Румен Петков, който е избран от листата в Плевен. На част от летището е разположена мотопистата "Долна Митрополия".

Румен Петков е изключително активен деятел за развитието на мотоспорта у нас и близък на председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов.

Тройната коалиция показа ″воля″ за развитието на спорта и даде на федерацията 3.9 млн. лв. от бюджетния излишък за инвестиция в пистата.

Председателят на парламента Цецка Цачева пък изрази неотдавна подозрението, че предоставените от държавата 120 хил. лв. за закупуване на прилежаща територия към пистите на Авиационния факултет в Долна Митрополия за изграждането на паркинг, най-вероятно обслужва частни интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България