Армията спешно търси заместител на изтребителите ни

За отбраната на България и изпълнение на ангажиментите ни в НАТО е крайно необходимо да се осигури заместител на МиГ-29, западен образец от същия тип и клас машини. Това заявява началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев ден по повод предстоящото ни членство в алианса. Той обаче е категоричен, че Българската армия е готова да изпълнява успешно съюзническите си задължения, въпреки че предстои още много работа и след приемането ни за пълноправен член на Алианса.

Докато не бъдат осигурени заместители на изтребителите ни, не можем да се откажем от МиГ-29, посочи ген Колев в интервю за БТА

Според началника на Генщаба развоят на проекта за ремонт и модернизация на изтребителите МиГ-29 на българските ВВС няма да повлияе на ангажиментите ни към НАТО. В момента се обмисляли варианти да се купят нови изтребители, които отговарят на стандартите на Алианса.

Посланикът на САЩ: България трябва да има качествени военни сили

България трябва да има качествени военни сили, за да може да е член на НАТО със свой принос в алианса. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Пардю пред Би Ти Ви.

Страната ни влиза в пакта без все още да е приключил Стратегическият преглед на отбраната, който да очертае хода на военната реформа и модернизацията на българската армия до 2015 година.

още

"Нашето желание бе да модернизираме наличната ни ескадрила МиГ-29, но договорът е пред провал и ние обмисляме алтернативи", посочи ген. Никола Колев. По думите му проблемът е в осигуряването на необходимите средства за нови самолети.

Ген. Колев посочи, че във връзка с подготовката за членството до този момент са изпълнени 35 от общо 82-те цели за партньорство, които обхващат периода от 2002 до 2008 година. През тази година се работи по изпълнението на 20 цели.

Ген. Колев посочи като приоритет по-нататъшното повишаване на оперативната съвместимост.

Началникът на ГЩ прогнозира, че във връзка с новите задачи като член на НАТО, някои досегашни структури на армията, като например командванията, вероятно ще отпаднат, за сметка на нови структури, свързани с участието в мисии и операции по поддържане на мира - например Съвместно оперативно командване.

За периода на изпълнението на т.нар. Цели на силите армията ще подготви за участие в пълния спектър от мисии на НАТО и за нуждите на колективната отбрана една механизирана бригада, два отделни батальона за бойна и логистична поддръжка, четири отделни роти, осем по-малки подразделения, определен брой самолети, вертолети и кораби.

Това са над 5000 кадрови военнослужещи и над 1300 единици бойна и специална осигуряваща техника. Полученият пакет се състои от 74 обикновени и 27 дългосрочни предложения на Цели на силите. България приема изцяло близо 60 процента от тях и частично още 35 процента, посочи ген. Колев.

Отговорностите на БА по отношение на тези сили и средства включват подготовка по стандартите на НАТО, снабдяване със съвместимо въоръжение, техника и екипировка, а така също и транспортиране до мястото на мисията и всестранно бойно и логистично осигуряване по време на нейното изпълнение.

Според ген. Никола Колев армията, в началото на членството, може успешно да изпълнява своите съюзнически задължения и със сегашното въоръжение и техника. Заедно с това ще протича и процесът на модернизацията ѝ, който обхваща периода до 2015 година. Постепенно ще бъдат съкратени остарели системи въоръжение и бойна техника, ще бъдат модернизирани тези с достатъчен експлоатационен ресурс и ще бъдат купени нови.

Приоритет ще бъдат системите за командване и управление, комуникационните и информационните системи и тези за разузнаване и наблюдение, с цел осигуряване на информация в реално време, посочи ген. Колев. По думите му проблемът е в навременното осигуряване на планираните за модернизация на армията финансови средства.

Пета и 61-ва механизирана бригада, Втора лека пехотна бригада и инженерно-сапьорната бригада в Белене ще бъдат съединенията, които основно ще подготвят кадри за участие в мисии по поддържане на мира. Началникът на ГЩ поясни, че за изграждането на специализиран тренировъчен център за подготовката на контингенти за мироопазващи мисии има няколко варианта, но към момента не е взето окончателно решение къде да бъде изграден центърът. Това ще стане вероятно в близко време, след анализиране на условията и възможностите на отделните гарнизони.

Ген. Никола Колев отново посочи, че ако испанският контингент бъде изтеглен от Ирак след 1 юли т.г., ще се увеличи натоварването на българския батальон. Вероятно ще има преразпределение на зоните за отговорност в Кербала и е възможно да бъдат променени задачите на батальона, като той да бъде по-силно натоварен.

Засега нямаме готовност да разширяваме нашето участие в Ирак и да увеличаваме личния състав на нашия контингент там, посочи ген. Никола Колев.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?