Армията вече само "частично" може да опази териториалната цялост на страната

Проблемът с липсата на войници става все по-сериозен, но пари няма

Сн. БГНЕС
Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. Това се посочва в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., одобрен от правителството в сряда.
 
Така Министерският съвет "официализира" една от най-лошо пазените тайни в държавата.
 
Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника.
 
Кадровият колапс се задълбочава
 
Докладът признава, че незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава. След правителственото заседание военният министър Стефан Янев призна, че всъщност ситуацията е още по-сериозна и вече става въпрос за 25-30% незаети места.
 
Тази годна МО обяви конкурси за над 600 войници, но според първоначалната информация не са се явили достатъчно кандидати. Основната причина е ниското заплащане – редниците започват с 609 лева.
Тази година не са предвидени средства за ръст на заплатите.
 
За да бъде решен проблемът, в доклада се предлагат политики за "кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия".
 
Всички тези предложения са на масата от години, но така и не се реализират. Както заради недостатъчно финансиране, така и заради грешни приоритети.
 
Пари за изтребители и кораби ще има
 
На фона на трагичното състояние с личния състав Янев успокои, че няма да има проблеми с финансирането на предстоящите многомилионни договори за закупуване на нов тип боен самолет и нови патрулни кораби.
 
Янев припомни, че парламентът вече е приел целево финансиране за двата инвестиционни проекта. Продължава подготовката на проекта на Сухопътни войски за нови бронирани машини, каза военният министър.
 
За последния проект обаче засега не е планирано финансиране. Трите проекта общо ще излязат над 3 млрд. лева.
 
Министерството на отбраната отново обявява за приоритет вдигането на бюджета за отбрана до 2% от БВП при положение, че към момента той се движи около 1.3%
Споделяне

Още по темата

Още от България