“Арселор” се слива с руската “Северстал”

“Арселор” се слива с руската “Северстал”

Европейският металургичен концерн “Арселор” и най-голямата руска стоманодобивна компания "Северстал" обявиха сливането си, предаде ББС в четвъртък. В резултат на това ще се създаде най-голямата стоманодобивна компания в света с оборот от 46 млрд. евро. Тя ще е лидер на пазарите в Европа, Русия и Южна Америка по обем на търгувана стомана.

Според споразумението “Северстал” ще заплати за акциите на европейския концерн 1,25 млрд. евро – по 44 евро на акция.

Тази цена е двойно по-висока от курса на акциите на “Арселор” на 26 януари, когато бе огласено предложението на индийската “Митал Стийл”, предишният световен лидер в стоманодобива, който отправи враждебна оферта, и с 36,6 на сто, по-висока от котировките на 25 май.

40-годишният Алексей Мордашов, който държи контролния пакет акции на руския гигант, внася в бъдещото обединение своите активи в “Северстал” и в италианската компания “Лучини”. В резултат от това Мордашов ще получи 250 млн. от новите акции, които ще емитира “Арселор” и ще притежава 32 на сто от обединената компания, а предишните собственици на “Арселор” ще запазят 68 на сто от новия концерн.

Сделката трябва да бъде одобрена от европейските и руските антимонополни органи органи. Отделно акционерите в “Арселор” трябва да гласуват сливането на общо събрание. Ако над 50 на сто от притежателите на европейския концерн подкрепят сделката, се планира обединяването да приключи през юли 2006 г.

“Арселор” и “Северстал” вече имат съвместни проекти, включващи галваничен цех в металургичния комбинат в Череповц и валцово производство.

Председателят на съвета на директорите на “Арселор” Йозеф Кинш счита, че сливането със “Северстал” “напълно отчита достойнството на “Арселор” и предоставя на акционерите на компанията великолепна възможност за промишлено развитие, по-високи цени и високи стандарти на корпоративното управление, в сравнение с предложението на “Митал Стийл”.

Според главният изпълнителен директор на “Арселор” Ги Дол "сливането съответства на стратегията на компанията на пазарите на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Председателят на съвета на директорите на “Северстал” Алексей Мордашов отбеляза, че “великолепната компания “Арселор” с успешно ръководство, първокласни активи и продукция заедно с топмениджмънта на “Севелстал” с високодоходните ѝ активи и ниска себестойност ще сформират компания лидер в процеса на консолидация на стоманодобивната промишленост”.

В същото време остава валидна офертата на “Митал Стийл”, която след като срещна яростната съпротива на ръководството на “Арселор” и провителствата на Франция, Испания и Люксембург, на чоият територия са разположение предприятиета на европейския концерн, се обърна директно към акционерите. На всички собственици на “Арселор” бе предложено да заменят акциите си срещу дялове от “Митал Стийл” и пари. Предлаганата цена бе 35,62 евро за акция и офертата е валидна до 29 юни, припомня ББС.

Приемането на офертата на “Северстал” се приема като измъкване от враждебното предложение на “Митал Стийл”.

В резултат на обявеното сливане акциите на “Северстал” поскъпнаха в петък на борсата РТС с 19,6 на сто - до 14,35 долара/акция след обявяването на новината, ИТАР-ТАСС. Малко по-късно книжата на руската компания леко се понижиха- до 13,85 долара/акция.

Споделяне

Още от Бизнес