"Арсенал" съкращава 2 хиляди оръжейници

сн. БГНЕС

Оръжейното предприятие "Арсенал" в Казанлък смята да освободи 2 хиляди души от служителите си от 29 април. Това предвижда депозирано преди ден в Агенцията по заетостта и в местното бюро по труда уведомление за актуализация на трудовия си състав.

За съкращенията съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството, допълва се в съобщението.

В момента заетите в оръжейния завод са почти 9 хиляди.

Намалението им с 2 хиляди е заради  спада на поръчките в резултат от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци.

Спад на поръчките

Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети.

Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал", Казанлък, посочва се в съобщението.

Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, заявяват от дружеството.

Решението се взема и заради проблемите с трансграничните международни транспортни коридори, забавящи доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал" - Казанлък е 100 на сто експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки.

Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството, изтъква още инж. Николай Ибушев.

Ще има още уволнени

Той уточнява, че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.

Засега обаче ще се освободят до 2 хиляди служители.

"Въпреки трудната ситуация за "Арсенал" Казанлък, не губим надежда, че ще има нови добри времена за дружеството, в които ще можем отново да присъединим към нашия многохиляден колектив голяма част от работниците и специалистите, с които сега сме принудени да се разделим", уверяват от ръководството на дружеството.

Ибушев посочва, че въведеното на 13 март извънредно положение е довело до спад на производителността на предприятието и това ще влоши допълнително финансовите резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес