Президентът Петро Порошенко обяви:

Арсений Яценюк ще продължи да бъде премиер на Украйна

Арсений Яценюк

Украинският премиер Арсений Яценюк ще остане на поста, но новото правителство ще бъде с изцяло сменен състав. Това обяви президентът на страната Петро Порошенко в специално обръщение към нацията, цитирано от Франс прес.

"Новият парламент ще се събере на първо заседание идната седмица. Веднага ще внеса кандидатурата на Арсений Яценюк за премиер. Но съставът на правителството трябва да бъде изцяло подновен", добави държавният глава.

Порошенко очаква "заради единството на демократическите сили" прозападната управляваща коалиция в Украйна да се съобрази с номинацията му и да остави на премиерския пост Яценюк.

Споразумението между пет партии, включително тази на Яценюк, на президента Петро Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко, стана факт след преговори след изборите през октомври.

Яценюк спомогна Украйна да получи международен заем в размер на 27 млрд. долара, за да спаси потъващата икономика на страната и обеща да проведе строги икономически и антикорупционни реформи.

Той обаче не успя да спре спада на икономиката, когато дойде на власт след свалянето на прокремълски настроения Виктор Янукович през февруари. Очаква се икономиката на Украйна да се свие с 9% през тази година.

Точно преди година – на 21 ноември 2013 г., тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана – централният площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?