"Ърст енд Янг": Интересът на чуждите инвеститори към България намалява

Дигиталната икономика е най-важният двигател на растежа в Европа през следващите години

"Ърст енд Янг": Интересът на чуждите инвеститори към България намалява

Интересът на чуждите инвеститори към България намалява. Страната се нарежда на 29-то място по проекти от преки чужди инвестиции от общо 51 европейски страни. Това показва проучване на атрактивността за инвеститорите, проведено от консултантската компания "Ърст енд Янг" (Ernst&Young) за 2017 г. и отчитащо броя проекти и разкритите работни места.

За сравнение, съседна Сърбия прави най-големия скок, придвижвайки се с 8 места напред до 14-та позиция. Преди нея е Румъния, която слиза с една позиция по-надолу. Босна и Херцеговина е на 22-ро място, а непосредствено преди нас е Украйна, чийто източен фланг е под руски натиск.

През миналата година в България са инвестирани чужди капитали в 33 проекта – с три по-малко спрямо 2016 г. и 17 по-малко спрямо 2015 г. Създадените работни места намаляват с близо една трета до 2739.

В същото време броят на проектите в Сърбия е три и половина пъти повече – 118, а създадените работни места са 20 103, по данни EY.

Най-големите инвеститори у нас са Германия (1200 работни места), Великобритания (510) и САЩ (242). Разкритите нови работни места са предимно в сферата на бизнес услугите, финансите, информационните технологии, транспорта и логистиката, показват още данните на EY.

"Инвеститорите от цял свят продължават да бъдат привличани от Европа, която представлява стабилно място за растеж на бизнеса и инвестициите", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. По думите му страната ни трябва да използва стратегическото си географско местоположение, да обедини усилия за изграждането на благоприятна инфраструктура за инвеститорите и да работи за привличане на дългосрочни партньори. "Предвид различните геополитически трусове около нас, България трябва да работи за своята вътрешна стабилност и за улесняване развитието на секторите със силна добавена стойност към икономиката", казва Гърнев.

Забавяне на растежа на чуждите инвестиции в Европа

Въпреки че преките чуждите инвестиции в Европа показват рекордни нива през 2017 г. - с 6653 проекта и 353 469 работни места, за първи път за последните 3 години растежът се забавя до 10 на сто, отбелязва EY. Преди това е бил средно 15% годишно и то на фона на засилени геополитически проблеми. В същото време повече от половината от 500-те анкетирани инвеститори изразяват доверието си в Европа и очакват повишаване на атрактивността ѝ през следващата година.

Великобритания, Германия и Франция остават трите топ дестинации за инвеститорите. Те привличат общо половината от преките чужди инвестиции, отбелязвайки лек спад на годишна база (51%). От трите страни най-бърз растеж постига Франция (31%).

Въпреки опасенията си около Брекзит и нарастващата политическа несигурност, Великобритания регистрира слабо забавяне на растежа спрямо предишната година (7%) и запазва позицията си на топ дестинация за преки чужди инвестиции през 2017 г.

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават да привличат преки чужди инвестиции. Регионът е на трета позиция в света по атрактивност за инвеститорите с 41% след Западна Европа (53%) и Китай (42%). Северна Америка оставd четвърта в класацията по атрактивност с подкрепа на едва 34% от инвеститорите.

Сърбия, Турция и Финландия са страните с най-бърз растеж на преките чужди инвестиции през 2017 г. съответно със 157%, 66% и 44% спрямо година по-рано.

Най-много на годишна база намаляват инвестициите в Испания (-23%), Холандия (-17%), Румъния (-5%) и Ирландия (-4%).

Въпреки проблемите инвеститорите са готови да влагат в Европа

След тригодишен период на спад, положителните нагласи на инвеститорите към Европа се възстановяват. Половината от тях очакват привлекателността на ЕС да се подобри. През настоящата година доверието на инвеститорите в бъдещето на Общността също се подобрява, като 77% от анкетираните реагират положително в сравнение с 65% през изминалата година.

Нарастващият оптимизъм по отношение на Европа се отразява и в инвестиционните планове на много от организациите. Сред компаниите с присъствие в Европа 41% планират да се разширят. А международните компании, които нямат присъствие в Европа, са също оптимисти, като 12% от тях се стремят да установят нови европейски операции през следващата година, два пъти повече (5%) от тези в проучването от 2017 г.

Въпреки цялостната положителна тенденция, проучването показва, че инвеститорите са силно загрижени относно глобалната и регионална геополитическа нестабилност, която най-вероятно ще има неблагоприятен ефект върху привлекателността на Европа през следващите три години (39%).

Притеснени за икономическата и политическата нестабилност в ЕС са 36% от тях. Нарастването на популистките и протекционистични чувства сред политиците и населението на Европа се поставя като риск за 34 на сто от анкетираните. Сред първите пет риска са още "Брекзит" (30%) и конкуренцията от нововъзникващи пазари (26%).

Ефектът "Брекзит"

Американските компании затвърждават мястото си на лидер като инвеститор в Европа с реализираните 1381 проекта. Това е над една пета (21%) от всички европейски проекти за преки чужди инвестиции през миналата година.

Германските компании са водещи в производството, където проектите за преки чужди инвестиции нарастват със 17% на годишна база.

През изминалата година трансграничните инвестиции от британски компании нарастват с 35%, особено в Германия (110 проекта, с 83%) и Франция (79 проекта, с 46%).

В проучването си EY посочват, че трансграничните инвестиции във финансови услуги от британски компании се увеличават с 93% до 54 проекта, като фирмите са изпълнили плановете си за извънредни ситуации около Брекзит, за да запазят правото си да извършват дейност в държавите членки на ЕС.

Въпреки Брекзит и изтичането на капитали от Лондон, британската столица все още запазва дългогодишната си лидерска позиция по привлечени проекти от ПЧИ и отново се очертава като най-големият европейски финансов център, следван от Париж и Дъблин.

Инвеститорски нагласи: Париж изпреварва Лондон

След преглед на инвеститорските нагласи обаче за първи път Париж е класиран преди Лондон като най-атрактивната дестинация в Европа за чуждестранни инвестиции - 37% срещу 34% в проучването на EY от 2017 г.

Четири градове в Германия са сред първите 15 най-атрактивни градове за инвеститорите в Европа: Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург, като това се обяснява с федералната структура на страната.

София не е сред регионите, в които се концентрира все повече от богатството на Европа.

Дигиталната икономика ще движи растежа

Повече от една трета (34%) от инвеститорите смятат, че дигиталната икономика е най-важният двигател на растежа в Европа през следващите години. Те идентифицират "увеличаването на вложения в дигитални технологии и инфраструктура" заедно с "повишаване на уменията на работната сила за дигиталната ера" като най-важните приоритети на Европа в дигиталната ера.

С 1172 проекта за преки чужди инвестиции през 2017 г. и 18% пазарен дял дигиталният сектор вече води класацията на десетте най-големи сектора в Европа. На годишна база дигиталният сектор постига 33% растеж. Това е вторият най-бърз растеж след фармацевтичния сектор, който достига 78% покачване на годишна база. Дигиталният сектор създава 37 000 нови работни места от ПЧИ, показва проучването на EY.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?