Арт акция протестира срещу липсата на паметници на жени в София

Центъра на София осъмна в сряда със седем женски паметника, издигнати върху временни пиадестали. Артистична акция е дело на Българския хелзинкски комитет в знак на протест срещу липсата на паметници, посветени на дами, оставили следа в българската история.

Провокацията е дело на на артиста и дизайнер Ирина Томова, която всъщност е пресъздала собствения си образ в седемте инсталирани бюстове, боядисани в ярки цветове. Те бяха поставени на централни софийски локации по време на тайна акция сутринта в сряда – 22 март.

"Основният смисъл на акцията е предявяване на претенция към публичното пространство. То, също както и историята, принадлежи и на жените, ето защо си го изискваме. В миналото ни има страхотни, вдъхновяващи жени, но техните постижения на практика са изтрити. В тези скулптури аз съм всяка жена. С акцията искам да дам на жените нещо, което им се дължи, и десетилетия наред им се отказва - място, и признание", казва Ирина Томова.

Тя обръща внимание и към факта, че отвъд тоталната липса на паметници на жени - исторически личности, по официални данни на Столичния общински културен институт, по-малко от 6% от всички мемориални обекти, повечето от които паметни плочи, на територията на столицата са посветени на жени.

Акцията ПАМЕТНИК #1 е в подкрепа на кампанията "Паметни жени", която цели да популяризира постиженията на жените в историята ни, борили се за утвърждаването на гражданските и политически права на жените в България, както и на жените, проправили пътя за други жени в сферата на образованието, правото, архитектурата, изкуството, науката и др.

Кампанията "Паметни жени" е с основен организатор Български хелзинкски комитет (БХК) със съдействието на Българската асоциация на университетските жени.

Артистичната акция се случва в партньорство с международната организация за социално ангажирано изкуство Fine Acts и рекламна агенция Tribal Worldwide Sofia. Организаторите на кампанията призовават Столична община да развие ясна концепция за изграждането на паметници, посветени на жени от историята ни, и настояват за поставянето на първия паметник в София, посветен на жена - историческа личност през 2018 г.

"Липсата на паметници, посветени на реални жени, засилва погрешното мислене, че жените нямат значими постижения или че не са допринесли за развитието на демократичното общество", коментира Светла Баева, директор на програма "Кампании и комуникации" в БХК.

До края на месеца всеки може да подкрепи декларацията до Столична община и да се гласува в анкетата на кого да е първият паметник.

Непосредствено след акцията скулптурите бяха "осиновени" от ключови институции и галерии, сред които Софийския университет, Столична библиотека, Национална библиотека, литературен клуб "Перото", галерия "Кредо Бонум", Българската национална телевизия и Център за култура и дебат "Червената къща".

До 5 април всеки ще може да види скулптурите на посочените локации. Седемте скулптори ще бъдат изложени финално на изложба в галерия "Кредо Бонум" през април, където ще бъдат продадени на търг с цел събиране на средства за изграждане на първия паметник на жена - историческа личност в София.

Споделяне

Още от Общество