Арт галерия в подземията на мавзолея в София

Предстои обявяването на конкурс за идеен проект за пространството

Арт галерия в подземията на мавзолея в София

Подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров да се превърнат в галерия за съвременно изкуство, а на мястото на вече несъществуващата сграда да се излагат монументални съвременни творби. Как точно ще изглеждат новото арт пространство, цялата Градска градина и пл. "Александър Батенберг" ще стане ясно след конкурс за идеен проект за тази част от центъра на София. Общината е на път да задейства процедурата, след като в общинския съвет вече се обсъжда доклад за превръщането на останките от мавзолея в място за изкуство.

Идеята е като галерия да се използва едно от подземните нива. Там са били съхранявани консумативи и техника за поддържането на мумията на Георги Димитров. Според зам.-кмета по културата и образованието Тодор Чобанов проучванията показали, че това ниво е подходящо за галерия. "Това е помещението, в което на мумията са ѝ правили макиажа. Сваляли са я долу с асансьор, за да я разкрасят", обясни той пред комисията по образование към общинския съвет. Според него помещенията на другите подземни нива могат да станат "прекрасни хранилища".

Предложението на Чобанов е бъдещата галерия да е филиал на Софийската градска художествена галерия, която се намира в другия край на Градската градина. Според него при реализирането на идеята трябва да се запази "бункерната атмосфера", а мястото да се използва за представяне на съвременно изкуство. В същото време над земята, където е бил мавзолеят и в момента има бетонирана площадка, трябва да се обособи пространство за съвременно изкуство на открито. За реализирането на тази идея първоначално били необходими до 100 000 лева.

Мавзолеят на Георги Димитров. Сн. Стара София


Първата творба, която ще бъде изложена там, е т. нар. Бронзова къща. Решението за поставянето ѝ беше взето през миналата година и беше свързано с българското председателство на Съвета на ЕС. Бронзовата къща трябваше да бъде издигната срещу Националната художествена галерия през януари. В понеделник обаче се разбра, че все още не е пренесена от Австрия, където работи и живее създателят ѝ Пламен Деянофф, в София. Очаквало се това да се случи в края на февруари.

Предложението на Чобанов беше да се направи отделен конкурс за идеен проект за бъдещата галерия и за мястото за излагане на открито на съвременни произведения на изкуството. По предложение на председателката на комисията по образование Малина Едрева самостоятелен конкурс вероятно няма да има. Целта е той да е част от общия конкурс за преобразяване на Градската градина и пл. "Ал. Батенберг". Той трябва да бъде обявен повторно тази година, след като резултатът от първия беше отхвърлен от общината. Тогава се предлагаше подземните нива на мавзолея да бъдат премахнати. "Тогава в заданието не беше посочено за какво точно искаме да се ползва мястото. Сега има ясна визия", коментира Едрева.

Идеята за превръщането на подземията на мавзолея в галерия е от 2014 г. Тогава общината наема геодезист и алпинист, които да изследват подземията. Оказва се също, че те не присъстват в правния мир - нямат акт за собственост, не са вписани в кадастъра. През 2016 г. този въпрос е разрешен и тъй като няма претенции от държавата за собствеността на имота, му е издаден акт за публична общинска собственост.

Споделяне

Още по темата

Още от България