Арт колекция на Дейвид Бауи излиза пред публика за пръв път

Арт колекция на Дейвид Бауи излиза пред публика за пръв път

Подбрани произведения на изкуствата от частната колекция на британския певец Дейвид Бауи, който почина през януари, ще бъде показана за пръв път публично в Лондон, предаде ББС.

Изложбата от около 300 творби ще се състои в аукционната къща "Сотбис", където всички любители на изкуството ще могат да разгледат експонатите до ноември, а след това те ще бъдат разпродадени.

Общата стойност на колекцията се оценява на над 10 млн. фунта или над 13 млн. долара.

"Колекцията на Дейвид Бауи е уникална възможност за поглед в света на едни от най-великите творци на ХХ век", коментира Оливер Баркър, председател на "Сотбис-Европа".

Повечето от творбите са на художници като Стенли Спенсър, Патрик Колфийлд и Питър Ланьон, Деймиън Хърст, Хенри Мур, Марсел Дюшан, както и Франк Ауербах, който е един от творците, повлияли силно музиканта в младежките му години.

Картините на Ланьон и Аеурбах

През 1998 г. в интервю за "Ню Йорк таймс" Бауи коментира творба на Ауербах с думите: "Боже мой, бил искал да звуча толкова прекрасно, колкото изглежда тази картина".

Музикантът е бил очарован от британските пейзажисти и еколекционирал творби на автори като Джон Вирту, седем от чиито монохромни работи ще бъдат представени в аукциона.

Монохромните творби на Вирту

Обширната колекция на Дейвид Бауи обаче не се ограничава само с британско изкуство. В нея присъства необичайно произведение като инсталация на Марсел Дюшан, оценена на 250 хил. фунта.

Най-скъпата творба в колекцията е напомнящата на графити работа на художника Жан-Мишел Баския "Въздушна сила" (Air Power), която се оценява между 2.5 и 3.5 млн. фунта. Бауи се сдобива с нея след като изиграва ролята на Анди Уорхол, наставник на художника, във филма "Баския" от 1996 г.

Платното на Баския

"Бих характеризирал тази колекция като бохемска, романтична, експресивна и емоционална. Това е изкуство, изпълнено с чувства", коментира художникът и писател Матю Колинс, според когото колекцията на Бауи прекрасно отразява неговата личност. "Това изкуство влияе на интуитивно нива и не оставя никого равнодушен", допълва той.

Бауи е купувал произведения на изкуството не заради инвестиции или за престиж, а се е ръководил само от своите лични впечатления и усещания от творците и техните работи. Колинс смята, че музикантът не е афиширал никога своето увлечение, защото е колекционирал от чист ентусиазъм. "Изкуството му е доставяло удоволствие", смята той.

Певецът дори е станал през 1994 г. член на редакцията на излизащото на тримесечие списание за изкуство "Modern Painters", където се запознава и става приятел с писателя Уилям Бойд.

"Той не беше просто знаменитост, която се оказа в редакцията на списанието, той действително искаше да допринесе нещо ново. Бауи беше посещавал художествено училище и изкуството за него не беше просто хоби, а сериозна страст в живота", разказва Бойд.

Според него светът на изкуството е привличал Бауи, защото силно се е отличавал от този на музиката.

"Той можеше да бъде себе си – Дейвид Джонсън, а не Дейвид Бауи", смята Бойд.

ББС допълва, че Бауи също така е има собствено "Издателство 21", което било специализирано в публикуването на художествени албуми.

Освен 267 картини, в колекцията на музиканта има 120 скулптури и уникални мебели. Сред тях е стереоуредба от 1960 години на италианските дизайнери братята Акиле и Пиер Кастилиони. Предполага се дори, че Бауи може да е слушал музика от нея.

Стереоуредбата на бтатятя Кастилиони

Всички средства от колекцията ще отидат за семейството на музиканта, но причината за нейната продажба не е желанието за пари, а просто това, че тя е заемала прекалено много място.

Споделяне

Още от Общество