"Артекс": Имаме доказателства за продължаването на строежа на "Златен век"

"Артекс": Имаме доказателства за продължаването на строежа на "Златен век"

Имаме всички необходими доказателства, с които да подкрепим своята позиция в спора с ДНСК по реализацията на сградата "Златен век". Те са били на разположение на съответните органи - всички, винаги и изцяло. Уповаваме се на върховенството на закона именно защото всички действия на компанията са доказано законосъобразни.

Това заявиха от строителната компания "Артекс" няколко дни, след като стана ясно, че Върховният административен съд е решил да върне на Административния съд – София-град делото за спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец". Според съда административният съд е отменил заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол за спирането на работата по сградата, без да даде възможност на дирекцията да представи доказателства в своя подкрепа. За това делото се връща на първата инстанция, която трябва да събере още доказателства по казуса. Освен това в решението на ВАС се посочва, че въпросът за валидността на разрешителното за строеж на "Златен век" не е предмет на спора и не трябва да се разглежда от съда.

Връщането на делото от самото начало означава, че работата по "Златен век" ще бъде спряна още месеци. От "Артекс" заявиха, че това води до негативни последици, както за компанията, така и за работещите в нея.

"Възпрепятстването и забавянето на законните строителни работи са за сметка на стотиците работници, които са ангажирани в проекта, за сметка на ресурсите на една изцяло българска компания, която от четвърт век е част от градивния бизнес у нас. Спирането на "Златен век" няма да бъде просто проблем на една компания. То се възприема като предупредително послание към всички, които искат да работят с размах: по-безопасно е да се действа на дребно и да се повтаря познатото", пише в позицията на "Артекс".

В нея се казва още, че "не само нашият екип, но и цялото общество остава с основателни съмнения за фактори извън обществения интерес, които оказват влияние на решенията на административните органи".  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес