"Артекс" не успя да осъди противник на "Златен век"

Снимка: Mediapool

Строителната фирма "Артекс", чийто проект за небостъргач в столичния квартал "Лозенец" предизвика бурно обществено недоволство, не успя да осъди един от видните критици на зданието – Никола Вапцаров. На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил иска, с който компанията претендираше 100 хил. лв. обезщетение от Вапцаров. Решението не е окончателно.

От фирмата се почувстваха засегнати от няколко изказвания на Вапцаров. В тях той намекваше, че работят с политически протекции и че над тях е разпънат чадър. Освен срещу Вапцаров от "Артекс" заведоха дело и срещу друг свой противник – Мариян Башур. И двамата са част от инициативния комитет "Лозенец", който обединява противници на "Златен век". Делата са за по 100 хил. лв. и са заведени от две дружества на "Артекс", като всяко претендира по 50 хил. лв.

Лично мнение

Изказванията на Вапцаров отразяват личното му мнение и макар да са с негативна насоченост към фирмата, не може да се приеме, че той трябва да бъде санкциониран. Това приема в решението си съдия Росица Бошнакова от градския съд. Според нея твърденията за "протекции" и "чадър" не разкриват обективни факти, а представляват мнение.

"Следва да се отбележи, че правото на свободно изразяване на мнение чрез слово е основно човешко право от фундаментално значение за съвременното демократично общество и се отнася не само до мнения, които са приемливи, но и до такива, които засягат, шокират или смущават", посочва се в решението.

Съдията допълва, че принципно е възможно чрез изразяване на мнение да се засегне и накърни чуждата репутация, но само ако се установи злоупотреба с това право.

"В случая обаче Н.В. е изложил своето субективно разбиране и гледна точка за липсата на ясно и непротиворечиво решение на значимия за гражданите от Иницативен комитет "Лозенец" въпрос относно проекта "Златен век", осъществяван от ищцовите дружество и който бил поставен и на обществено обсъждане, като не се установи той да ги е изразил при превратно упражняване на правото му на мнение", посочва се в решението.

В окото на бурята

Скандалът около "Златен век" почти съвпадна с "Апартаментгейт", в който "Артекс" също бе намесена. Бившият вътрешен министър и някогашен шеф на парламентартната група н ГЕРБ Цветан Цветанов си купи апартамент от фирмата. Същото направиха бившият правосъден министър Цецка Цачева и други висши представители на властта. Всички се разделиха с постовете си заради съмненията за неоснователно ниски цени при покупка на имотите. Скандалът се проверяваше от КПКОНПИ, която не откри нищо нередно. Наскоро и прокуратурата отказа да образува дело срещу Цветанов.

Освен в "Апартаментгейт", "Артекс" бе обект на недоволство и заради небостъргача си в "Лозенец". Противници на строежа твърдяха, че строителното му разрешително е изтекло.

Строителството на "Златен век" бе спряно официално през април миналата година. Това решение бе отменено от съда, строителният контрол обжалва.

Временното прекратяване на работата обаче няма общо със спора около валидността на разрешителното. Противниците на строежа твърдят, че "Артекс" не може да строи, тъй като за обекта е издадено 5-годишно разрешително, което е изтекло през 2017 г. Компанията обаче твърди, че може да се възползва от поправка в Закона за устройството на територията, приета през 2017 г. Според нея срокът за строителство се удължава от 5 на 10 години. Засега спорът около разрешителното е решен само на първа инстанция. Чака се окончателното решение на Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?