„Артекс”: Сделката с Цветанов е законна и стандартна

Снимка: БГНЕС

Сделката между шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и строителната фирма „Артекс” е законна и стандартна. Това е записано в становище, публикувано във фейсбук профила на дружеството. То е написано от адвокатското дружество „Пенков, Марков и партньори“ и в него се заявява, че фирмата ще съди всички, които „с клеветнически и набеждаващи твърдения уронват безупречната търговска репутация на дружеството”.

Некоректно е да се твърди, че Цветанов е придобил апартамента си в сградата „Летера” срещу 342 852 лв., колкото е данъчната му оценка, твърдят от дружеството. Бившият вътрешен минситър и съпругата му получават апартамента срещу два свои на ул. „Елемаг” в същия квартал и доплащат 100 хил. лв. Сделката е сключена миналото лято.
Според фирмата апартаментът, който те са дали, не е годен за живеене, докато тези на Цветанов са довършени и скъпо обзаведени. Това прави разменените жилища равностойни, като за Цветанов е останало да доплати стойността на около 40 квадратни метра. Според сметките на „Артекс” за тази площ той е дал по 1280 евро на квадратен метър.

Данъчната оценка е задължителна част от всеки нотариален акт, заявяват от фирмата. Според тях, а политикът е придобил жилището си срещу две по-малки и заплащане. Пълният текст на становището:

По повод зачестилите публикации в различни медии относно придобиването от г-н Цветан Цветанов на жилищен обект в кв. Изток, излагаме обективно фактите по случая:

С Нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12.06.2018 г. дружеството е прехвърлило на г-н Цветан Цветанов и съпругата му собствеността върху апартамент в новопостроената жилищна сграда, находяща се на ул. „Латинка“ № 8, с площ от 239.90 кв.м., гараж и съответните идеални части от правото на строеж. В замяна г-н Цветан Цветанов и съпругата му са прехвърлили на АРТЕКС собствеността върху два апартамента на ул. „Елемаг“ № 22, с обща площ 192.76 кв.м., заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. За изравняване на стойностите на заменяемите обекти г-н Цветанов e заплатил сумата от 100 000 лева.

Обектите на замяна са в един и същи квартал на еднакво престижни улици. Апартаментът на ул. „Латинка“ е новопостроен, докато получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена. Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на завършеност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на замяна, поради което предвиденото изравнително плащане отчита единствено разликата в квадратурата на заменените обекти (около 40 кв.м. – по около 1280 Евро на кв.м., което с оглед предмета и спецификата на сделката се явява доплащане на пазарно ниво).

Некоректно се явява твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент по цена 342 852 лева. Това е данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност г-н Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени) и доплащане.

Сделката е законна и стандартна, извършена в рамките на основния предмет на дейност на дружеството, реализирана в изискуемата от закона форма и при спазване на всички законови изисквания.

След преглед и анализ на различните публикации и изказвания по казуса АРТЕКС ще подготви и предприеме съдебни действия (в това число искове за вреди) срещу всички лица и организации, които с клеветнически и набеждаващи твърдения уронват безупречната търговска репутация на дружеството.”

Споделяне

Още по темата

Още от България