"Артекс" ще обжалва решението по делото срещу противник на "Златен век"

"Артекс" ще обжалва решението по делото срещу противник на "Златен век"

Строителната компания "Артекс" ще обжалва решението по делото срещу един от организаторите на инициативния комитет срещу изграждането на сградата "Златен век" - Никола Вапцаров, съобщиха от дружеството.

На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил иска, с който компанията претендираше 100 хил. лв. обезщетение от Вапцаров. Решението не е окончателно.

От фирмата се почувстваха засегнати от няколко изказвания на Вапцаров. В тях той намекваше, че работят с политически протекции и че над тях е разпънат чадър. Освен срещу Вапцаров от "Артекс" заведоха дело и срещу друг свой противник – Мариян Башур. И двамата са част от инициативния комитет "Лозенец", който обединява противници на "Златен век". Делата са за по 100 хил. лв. и са заведени от две дружества на "Артекс", като всяко претендира по 50 хил. лв.

Според решението на съда изказванията на Вапцаров са негово лично мнение, а правото на свободно изразяване е основно човешко право. За "Артекс" обаче това противоречи на конституцията, тъй като "правото на мнение не може да се използва за накърняване доброто име на другиго".

В съобщението от компанията за пореден път се отхвърля мнението на Вапцаров, че над "Артекс" има разпънат политически чадър.

Второто му изявление, предизвикало иска на "Артекс" за вреди, е, че би се зарадвал, "ако един ден им дадат на "Артекс" да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент – с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния".

"В една правова държава подобни изявления в публичното пространство са категорична злоупотреба с правото на свободно изразяване и призив, подстрекаващ установяването на анархия", смятат от "Артекс". 

Споделяне

Още по темата

Още от България