"Артекс" "случайно" се облагодетелствала от поправката за строителните разрешителни

Жители на "Лозенец" искат строителството на "Златен век" да спре

"Артекс" "случайно" се облагодетелствала от поправката за строителните разрешителни

Спорният небостъргач на "Артекс" в столичния кв. "Лозенец" попада "инцидентно" и "случайно" в обхвата на специалната законова поправка, направила възможно построяването му.

Това се разбра от обяснението на председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в понеделник пред бТВ по повод законодателните промени, станали известни като поправка "Артекс", с която се увеличава срокът на строителни разрешителни за обекти от първа и втора категория, какъвто е проектът "Златен век".

Асоциацията, чийто член е и "Артекс", е искала промяната да важи за всички обекти, но това не се е случило. "Едно строително разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 години отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно", изтъкна Шопов.

По думите му поправката е направена заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни.

Вносителят на текста - депутатът Александър Ненков, обаче твърди, че промяната на срока на валидност на строителните разрешителни не важи със задна дата, т.е. не би трябвало да се прилага за вече започнати обекти. Такъв обаче е случаят със "Златен век" на "Артекс".

Шопов коментира още, че неговото лично усещане и становище като гражданин е, че поправката в закона не е направена с политическа протекция.

Граждани искат спиране на "Златен век"

Хората от инициативния комитет "Лозенец", които от няколко години се борят срещу изграждането на високата сграда до хотел "Маринела", пък поискаха изграждането ѝ да бъде спряно. Според тях от обясненията за законовата промяна, използвана на практика за изграждането на зданието, става ясно, че в момента тя се прави без законно разрешително, тъй като документът от 2007 г. е изтекъл през ноември 2017 г.

Гражданите настояват строителството да продължи по сега действащия устройствен план на района, който допуска на това място здание с височина до 26 метра.

Още от самото начало хората от "Лозенец" твърдяха, че "Златен век" се строи без валидни строителни книжа и сигнализираха на няколко пъти Дирекцията "Национален строителен контрол". До момента обаче всички нейни проверки завършват със становище, че всичко около строежа е точно. От 21 март, няколко дни след гръмването на скандала, ДНСК прави нова проверка, включително и на документите. Резултатите от нея се чакат през тази седмица.

Според гражданите обаче шефът на ДНСК Иван Несторов трябва да бъде отстранен от поста заради досегашните заключения на по казуса на институцията, която ръководи.

Цената на сделката зависела от плащането

В коментар на скандала с "апартаментите на властта" председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов призна, че за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния картал "Изток" е чувал последно преди повече от 10 години. Той допълни, че цените там са доста по-високи, но уточни, че когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

"Хората купуват "на зелено" от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга", разясни той.

Шопов отбеляза също, че в ценообразуването огромната тежест се пада на терена, като в луксозен търсен район стойността на терена може да стигне до 65%. В отговор на въпрос той заяви, че като собственик на строителна фирма към него не е имало политически натиск.

"Политически проблем"

"Притеснени сме, че политически проблем и напрежение се пренася върху един от работещите сектори на нашата икономика", коментира Шопов.

"Да продаваш на политици, се оказва проблем в нашето общество", допълни той.

Според него проблемът е главно предизборен.

"Зависим от нормативната база, която до голяма степен зависи пък от политиците", коментира още Георги Шопов.

"Не смятам, че с есемес може да се постигне нещо", каза Шопов по повод записа от среща с протестиращи, на който главният архитект на София Здравко Здравков заявява, че е притискан от собствениците на "Артекс".

"Есемесите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър стои огромен финансов интерес", казва преди време главният архитект на София.

"Аз не съм адвокат на семейство Мирянови и не познавам случая в детайли", допълни Георги Шопов.

Той отбеляза, че при него не са идвали политици, за да търсят имоти. Разказа обаче за случай с известна певица. "Известна българска певица прояви интерес към кооперация, която завършихме на "Оборище" и "Буная", аз бях готов да направя голяма отстъпка от цената с оглед на това, че щеше да повиши търсенето в района. За добро или за лошо, когато известна личност живее в дадена кооперация, гражданите също искат да си купят там апартамент. Сделка не се случи по една или друга причина", обясни Георги Шопов.

"Нямал съм драстични случаи в разлика с цените, имал съм до 15% разлика. В този случай клиентът имаше възможност да финансира 80% от покупката на апартамента си още на фаза изкоп, което пък мен ме улесни като финансова схема на целия обект", заяви още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес