"Артекс" спира строежа на "Златен век" временно

До 15 април компанията щяла да отстрани отклоненията, констатирани от ДНСК

Сн. Mediapool, архив

Строежът на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" спира временно. Това става ясно от прессъобщение на компанията "Артекс". В него строителят на спорното 34-етажно здание заявява, че "преустановява строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов".

В четвъртък по заръка на премиера Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) обяви, че ще замрази изграждането на 34-етажното здание заради отклонения от одобрения проект. Спирането на строежа може да стане след 7-дневен срок за обжалване на акта с нередностите и важи до отстраняването на отклоненията. Така в петък сградата все още се строеше, но от "Артекс" обявиха, че започват да работят по проблемите, посочени от ДНСК още преди десетина дни.

Всичко ще е по проект до 15 април

В събота от дружеството уточниха, че по "Златен век" ще се работи, но само за да се отстранят отклоненията и да се осигури безопасността на обекта. Технологичният срок за тези дейности бил 15 април. Така на практика след това строителството на небостъргача може да бъде размразено.

От "Артекс" уточняват още, че трябва да завършат конструкцията на "текущо ниво" заради безопасност и "защита на хората от падащи строителни материали и съоръжения при евентуални природни бедствия".

Строителите отново заявяват, че проектът "Златен век" е законен и притежава "действащо разрешение за строеж и законни строителни книжа". "Съдействаме на всички институции – ДНСК и МРРБ – за извършване на проверки на строежа и на документацията", пише в съобщението.

Спор по същество

Именно валидността на разрешението за строеж е основният спор по проекта "Златен век". Според инициативния комитет "Лозенец", който протестира срещу високата сграда до хотел "Маринела", небостъргачът на "Артекс" вече няма валидно разрешение за строеж. На същото мнение от скоро е и Столичната община.

Местната власт твърдеше, че сградата има валидно разрешение за строеж до 2020 г., тъй като се възползва от поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), която удължава от 5 на 10 години разрешенията за строеж на обекти от първа и втора категория, какъвто е "Златен век". Тази поправка обаче влезе в сила в началото на 2017 г., а разрешението за строеж на 34-етажната сграда в "Лозенец" е издадено през 2007 г. Според писмо на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев от началото на 2017 година новите текстове трябва да се прилагат за заварени случаи като "Златен век". За него и за всички такива обекти разрешението за строеж е 10 години от откриването на строителната площадка – в случая до януари 2020 г.

Въпросното писмо е предоставено на главния архитект на София Здравко Здравков от строителя. То е цитирано в заповед на Здравков от август 2017 г., с която е променен проектът за небостъргача.

След избухването на скандала с апартаментите на преференциални цени, купени от представители на ГЕРБ от "Артекс", казусът с разрешението за строеж на сградата в "Лозенец" отново излезе на дневен ред. От МРРБ, както и вносителят на поправката, от която се възползват "Артекс" – Александър Ненков (ГЕРБ), заявиха, че законът не може да се прилага със задна дата и за заварени случаи.

От ДНСК направиха поредна проверка на обекта и откриха нарушения – липса на шахти за автоасансьорите на бъдещия подземен паркинг на небостъргача, изкоп в съседен имот, за който няма разрешение за строеж, липса на обезопасителна мрежа, каквато обаче не се изисквала в началото.

Първоначално строителният контрол обяви, че заради тези несъответствия ще спре частично изграждането на "Златен век" и ще наложи финансови санкции на "Артекс". В четвъртък по нареждане на премиера от ДНСК обявиха, че за същите нарушения ще спрат целия обект. Мярката е временна – до отстраняване на нередностите.

От ДНСК отказват да се произнесат за валидността на разрешението за строеж на "Златен век". Мотивът е дело по казуса, заведено от инициативния комитет "Лозенец".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес