"Артекс": Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лв.

Компанията продължава строежа, протестите срещу него може да се възобновят

"Артекс": Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лв.

Строителната компания "Артекс" е загубила от спирането на строителството на небостъргача "Златен век" в София 1.8 млн. лв. Това се казва в позиция на компанията, изпратена до медиите. Изявлението е по повод решението на Административния съд София-град, с което беше отменена заповедта за замразяването на проекта на Дирекцията за национален строителен контрол. Ако ДНСК не обжалва и решението влезе в сила, изграждането на небостъргача може да продължи.

 

Освен за заповедта, съдът се произнася и за спорния въпрос за валидността на разрешението за строеж на сградата в "Лозенец". Според съдията Мария Ситнилска то се ползва от изменение в Закона за устройство на територията от 2017 г., станало известно като поправката "Артекс". Така документът е валиден, без да е нужно да се презаверя, поне до 2022 г., а ако се вземе предвид съдебната практика по такива казуси - дори до 2028 г. Ако се има предвид 2028 г., това означава, че разрешителното ще има действие 21 години, тъй като е издадено през 2007 г.

 

От ДНСК обявиха по-късно в четвъртък, че "след надлежното получаване на решението от съда и разглеждане на мотивите му" дирекциията ще "извърши анализ и преценка на необходимостта от обжалване на първоинстанционния съдебен акт".


"Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че "Артекс" продължава изграждането на сграда "Златен век"! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си", се казва в позицията на компанията. От там уточниха, че натрупаните загуби са изчислени на базата на разходите за лихви по кредити, тротоарно право, което се плаща на общината, за механизация, за офис, охрана, работници, на които се плащат заплати и осигуровки. Така текущите харчове на компанията били по 120 000 лева на седмица. В сумата не влизат пропуснатите ползи от непродадени имоти и неустойките към клиенти.


Недоволните: Оставки и адекватна защита в съда

Междувременно от Инициативния комитет, който се обяви срещу строежа на "Златен век", обявиха, че ще продължат да искат спиране на строежа.

От инициативния комитет "Лозенец" отново поискаха оставката на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов заради слабата, според тях защита, от страна на дирекцията в съда. "От инициативен комитет "Лозенец" очакваме незабавна смяна на директора на ДНСК и да се възложи на авторитетна адвокатска кантора да поеме обжалването на съдебното решение. Вече многократно сме излагали позицията си, която се затвърждава след всеки казус, че настоящото ръководство на дирекцията защитава единствено тесни частни интереси и не прави нищо, за да спре незаконното строителство в страната", пише в позицията на сдружението.

Освен това искат и "компетентните институции да започнат дело за тълкувателно решение на ВАС относно приложимостта на поправката "Артекс" за предходни случаи и дали всяко изменение на строеж подновява сроковете на строителното разрешение".

Според недоволните граждани съдебното решение е доказва, че "има поправка "Артекс". "Едно е ясно, без тази поправка няма как да говорим за разрешение за строеж валидно до 2028г. и съдът съзнателно или не капитализира "Апартаментгейт". Недоумение буди и позоваването от съда на становище на зам.- министър на МРРБ, което няма правна тежест. Как съдът официализира едно частно писмо до частна фирма в свое съдебно решение?", пише в писмото на гражданите до медиите.

34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец" е най-големият проект на "Артекс". До спирането на обекта се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от компанията луксозни апартаменти на цени под пазарните.

 

Това предизвика съмнения у протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали. С нея срокът на разрешенията за строеж на проекти като "Златен век" беше удължен от 5 на 10 години. "Златен век" се възползва от това като заварен случай. Няколко години институциите нямаха противоречия и съмнения за това, че срокът на разрешителното за този проект автоматично се удължава по новите правила макар да е издадено 10 години преди поправката, от която се възползва. След избухването на скандала с апартаментите и представители на властта започнаха да оспорват автоматичното прилагане на поправката в случая на "Артекс".

 

Строителството на "Златен век" беше спряно от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес